Wout van Aert kroont zich tot koning van de Ventoux en bezorgt Jumbo eerste zege in Tour

Print
Wout van Aert kroont zich tot koning van de Ventoux en bezorgt Jumbo eerste zege in Tour

Wout van Aert hier nog met Kenny Elissonde. Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

Wout van Aert heeft op imposante wijze de elfde etappe van de Tour de France gewonnen. In de rit waarin de Mont Ventoux twee keer bedwongen moest worden, was de Belg de beste van een kopgroep. Van Aert bezorgde Jumbo-Visma daarmee de eerste ritzege van deze Tour.

De alleskunner van de Nederlandse ploeg maakte deel uit van de vlucht van de dag, maar had in die kopgroep serieuze concurrentie. Onder meer Bauke Mollema en Julian Alaphilippe hadden ook hun zinnen op de etappe gezet.

Demarrage

Toch was het de ploeggenoot van Mollema, Kenny Elissonde die op de tweede beklimming van de Ventoux de aanval zocht. De Fransman ging solo op weg naar de top, maar kreeg al snel gezelschap van Wout van Aert die Mollema en Alaphilippe overtuigend achterliet.

Even later moest ook Elissonde lossen waarna Van Aert zijn voorsprong alsmaar verder uitbreidde. Op de top van de Ventoux bedroeg zijn voorsprong al bijna twee minuten. Ruim genoeg om zich een afdaling en vlak stuk later tot etappewinnaar te kronen.

Algemeen klassement

Daarachter leek Jonas Vingegaard goede zaken te doen in de strijd om het algemeen klassement. Zijn aanval een paar kilometer onder de top was iedereen, inclusief gele trui-drager Tadej Pogacar, te machtig. In de afdaling kwamen Pogacar, Uran en Carapaz echter weer terug waardoor Vingegaard niet naar de tweede maar derde plek in het algemeen klassement steeg.