Roel Wagemans (40) stopt na 36 jaar voetballen nu definitief bij Urmondia

Print
Roel Wagemans (40) stopt na 36 jaar voetballen nu definitief bij Urmondia

Selectiefoto seizoen 2015-2016 (kampioen van de vijfde klasse). Roel Wagemans is de tweede van links op de onderste rij en Rogér Brull draagt de aanvoerdersband. Afbeelding: Urmondia

Urmond -

Het eerste elftal van voetbalvereniging Urmondia neemt deze keer voorgoed afscheid van de 40-jarige Roel Wagemans. Zijn vrienden en teamgenoten wisten hem telkens over de streep te trekken om door te gaan, maar aan alles komt uiteindelijk een eind.

Roel Wagemans dacht al vaker aan stoppen bij de vijfdeklasser Urmondia. Zo ook vijf jaar geleden. De club zat in een mindere periode en ook hij voelde zich er minder thuis. Het kind van de club werd gewisseld en liep naar de kantine, waar asbakken met twee gaten aan de muur hangen. In die asbakken maken vogels ieder jaar een nest. Zijn oud-teamgenoot Mark Golsteijn (44) voelde dat hij het gehad had, maar kreeg een idee.

,,Iedereen bij de club had gezien dat één vogeltje de hele dag alleen maar in het linkergat zat’’, vertelt Golsteijn. Hij zei tegen Wagemans: ,,Roelie als die vogel nu naar het rechtergat gaat, blijf je dan nog bij de club?’’ De kartrekker accepteerde het voorstel met het idee dat hij daarna zou stoppen. Maar het vogeltje ging direct naar het rechtergat.

Oude nest

Dat voorval zorgde er onder andere voor dat Wagemans nog vijf jaar aan zijn in totaal 36 jaar durende voetbalcarrière toevoegde. Hij begon op zijn vierde levensjaar bij Urmondia en vertrok toen hij veertien jaar oud was naar het grote MVV, maar telkens kwam hij weer terug op zijn oude nest. Zo ook rond 2008, na een zevenjarig avontuur bij FC Geleen Zuid.

Hussein Najib Ali (38) en Rogér Brull (39) zijn naast Golsteijn ook oud-teamgenoten van Wagemans. Zij bestempelen hun waardevolle centrale middenvelder als de kartrekker van de ploeg, maar na 36 jaar voetbal vindt Wagemans het welletjes geweest. Najib Ali keek in zijn jonge jaren naar hem op. ,,Niet veel jongens maakten de overstap van Urmondia naar MVV’’, zegt hij.

Oud-Feyenoord

Wagemans leerde veel in zijn tijd bij MVV, maar beleefde zijn absolute hoogtepunten bij FC Geleen Zuid en Urmondia. Met de Geleense club promoveerde hij in zijn eerste jaar (2001-2002) via de nacompetitie naar de eerste klasse en met Urmondia werd hij in het seizoen 2015-2016 de terechte kampioen van de vijfde klasse. Zijn ploeg scoorde 115 goals in 26 wedstrijden. Ook speelde hij in 2008 op de honderdjarige jubileumdag van Feyenoord en FC Geleen Zuid in een volle Kuip tegen Oud-Feyenoord (2-1 verlies).