Nederlandse olympische turnploeg per direct in quarantaine na positieve test

Print
Nederlandse olympische turnploeg per direct in quarantaine na positieve test

Epke Zonderland is een van de boegbeelden van de turnploeg. Het is onduidelijk wie er positief testte. Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

De olympische turnploeg is per direct preventief in quarantaine gegaan. Dat is gebeurd nadat de uitslag van één van de coronatests voor vertrek naar Tokio van de sporters en stafleden van TeamNL een positief resultaat heeft opgeleverd binnen de turnploeg.

Als gevolg daarvan zijn zowel sporters als begeleiders van de mannen- en de vrouwenturnploeg met onmiddellijke ingang preventief in afzondering gegaan.

Volgens NOC*NSF zal er de komende dagen nader worden getest en onderzocht om de aard van deze besmetting te bepalen. „Er worden geen mededelingen gedaan over welke persoon het gaat”, aldus de sportkoepel.

Alle leden van TeamNL worden in de laatste zes dagen voor vertrek naar Japan preventief op drie momenten getest. „Dat gebeurt om de kans op besmettingen binnen TeamNL, maar ook naar de overige deelnemers en de Japanse bevolking toe zo laag mogelijk te houden”, stelt NOC*NSF.

De gymnastiekbond KNGU organiseerde donderdag nog een mediamiddag in Oranjewoud. Daarbij ontbrak de tweeling Sanne en Lieke Wevers. Het duo, dat het op de Spelen zonder vader en coach Vincent Wevers moet doen, had aangegeven de stilte te verkiezen. „Zij mogen hun eigen afweging maken”, liet bondscoach Bram van Bokhoven weten. „Als zij zich willen focussen, moet je dat respecteren.”

Epke Zonderland was wel van de partij. De olympisch kampioen van Londen 2012 aan de rekstok bekende dat hij zich zorgen maakte over zijn beperkte fitheid. Ook Bart Deurloo (rug) is niet helemaal klachtenvrij.

Volgens de planning vertrekt de olympische turnploeg zondag naar Japan. Eythora Thorsdottir en Vera van Pol behoren eveneens tot de selectie. Elze Geurts en Naomi Visser gaan als reserves mee. Van Bokhoven vormt met Aimee Boorman en José van der Veen het coachteam voor de Spelen in Tokio.

Lees ook: Epke Zonderland twijfelt over Olympische Spelen: ‘Het lichaam wil niet meer’