Bisdom Roermond start noveengebed voor zieke bisschop Smeets

Print
Bisdom Roermond start noveengebed voor zieke bisschop Smeets

Bisschop Harrie Smeets. Afbeelding: Peter Schols

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Het bisdom Roermond roept gelovigen op vanaf zaterdag een noveengebed te beginnen voor de ernstig zieke bisschop Harrie Smeets. Het gaat om een smeekbede voor het spoedig herstel van de bisschop, bij wie onlangs een hersentumor werd ontdekt.

Een noveen is een gebed dat negen dagen achter elkaar wordt gebeden. Daartoe heeft het bisdom een speciale gebedstekst uitgegeven, dat donderdag werd verspreid onder alle parochies en kloosters in Limburg.

Vanaf de achttiende juli, als de noveen afloopt, start een gebedsdienst die elke zondagmiddag negen weken lang wordt gehouden in de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in Sittard. Voordat Smeets ziek werd kwam hij hier bijna wekelijks, vandaar dat voor deze kerk aan de Oude Markt in Sittard gekozen is.

Tijdens deze vieringen, die duren tot en met zondag 12 september, zullen leden van het kathedraal kapittel van het bisdom voorgaan in het gebed. Het kathedraal kapittel is een soort raad van toezicht van het bisdom, een adviesorgaan bestaande uit belangrijke priesters. De diensten worden gestreamd via de website van het bisdom.

De bisschop ligt volgens zijn woordvoerder nog steeds in een verpleeghuis. Zijn toestand is niet veel veranderd, zei hij. Smeets hoort vrijdag zijn behandelplan.

Lees ook: Bisschop Smeets heeft hersentumor en zal niet meer herstellen

Nadat hij eind mei in het ziekenhuis was opgenomen met klachten die deden denken aan een herseninfarct, bleek uit nader onderzoek dat Smeets een hersentumor heeft. Het bisdom waarschuwde eerder dat niet op volledige genezing gerekend moet worden. Smeets heeft op eigen verzoek het sacrament der zieken ontvangen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen