‘Kabinet zet ‘coronastap’ terug tot 13 augustus, evenementen alleen zittend’

Print
‘Kabinet zet ‘coronastap’ terug tot 13 augustus, evenementen alleen zittend’

Afbeelding: ANP/HH

Vanwege de oplopende coronabesmettingen zet het demissionaire kabinet tot 13 augustus een stap terug uit de pas twee weken geleden herwonnen vrijheid.

De horeca moet vanaf vrijdagavond weer om middernacht sluiten. Evenementen kunnen doorgaan, maar wel zittend en met een kleinere bezetting dan nu.

Lees ook: Horeca mogelijk middernacht al dicht, minder bezoekers festivals

Dat is volgens ingewijden de uitkomst van het kabinetsoverleg vrijdag. Premier Rutte en coronaminister De Jonge kondigen vrijdagavond op een persconferentie nieuwe maatregelen af, nu de besmettingscijfers in razend tempo oplopen. Dat gebeurt twee weken nadat veel maatregelen los werden gelaten en bijvoorbeeld het nachtleven weer open ging.

Daar grijpt het kabinet nu in. Vanaf vrijdagavond al moeten kroegen, clubs en discotheken weer om middernacht dicht. Het gesjoemel met en de gebrekkige handhaving van testbewijzen zorgden voor een aantal brandhaarden in uitgaansgelegenheden. Dat wil het kabinet de kop indrukken door de horeca om twaalf uur ’s nachts dicht te gooien.

Testen voor Toegang

Er was vrijdag ook sprake van dat er een streep zou gaan door het Testen voor Toegang en daarmee grootschalige evenementen. Er werd zelfs gesproken over maximaal 500 mensen binnen en 1000 buiten. Maar het testsysteem blijft toch nog in de lucht.

Evenementen worden wel enigszins beperkt. Zo wordt het verplicht om te zitten, op 1,5 meter afstand. Hoeveel mensen naar binnen mogen, hangt ervan af of er wel of niet met Testen voor Toegang wordt gewerkt. Is dat wel het geval, dan mag er tot twee derde van de bezetting aanwezig zijn. Zo niet, gaat het om ongeveer een derde maximaal.

De nieuwe maatregelen gaan vrijdagavond al in, en blijven in elk geval tot 13 augustus in stand.