ID&T spant kort geding tegen overheid aan om coronamaatregelen

Print
ID&T spant kort geding tegen overheid aan om coronamaatregelen

Afbeelding: Mara van den Oetelaar

De grote festivalorganisator ID&T spant een kort geding aan tegen de overheid vanwege de aangescherpte coronamaatregelen.

„Het is een disproportioneel besluit”, zo vertelt ceo Ritty van Straalen tegen het ANP. Vrijdagavond maakten demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge bekend dat meerdaagse evenementen voorlopig niet meer worden gehouden en dat bezoekers van een evenement moeten zitten.

Lees ook: Alsnog streep door Solar na aanscherping coronamaatregelen: ‘Een mokerslag, een klap in ons gezicht’

ID&T organiseert onder meer de festivals Defqon.1 Weekend Festival, Mysteryland, Awakenings, Sensation, Thunderdome, Welcome to the Future, Amsterdam Open Air en Milkshake. In het kort geding eist de organisator een duidelijk besluit vanuit de overheid: het laten doorgaan van festival onder Fieldlab-voorwaarden of dat de overheid verantwoordelijkheid neemt. „Dat laatste is het betalen van onze rekeningen door middel van het garantiefonds”, stelt Van Straalen.

‘Bungelen’

Eind maart maakte het kabinet bekend dat de overheid vanaf 1 juli grotendeels garant staat voor de gemaakte kosten als een concert of festival toch niet kan doorgaan als gevolg van de coronacrisis. Daarvoor werd in totaal 385 miljoen euro opzij gezet. Onduidelijk is nog of een festival dat deels doorgaat of minder publiek kan verwelkomen ook een beroep kan doen op het garantiefonds.

Lees ook: Dit meerdaagse festival in Limburg kan wel doorgaan en dit is waarom

„We hebben ons tijdens de Fieldlab-evementen hard ingespannen samen met de overheid en we hebben hier samen conclusies uit getrokken. Nu trekt de overheid de handen ervan af en laten ze ons bungelen”, vindt Van Straalen.

Testevenementen

Fieldlab Evenementen heeft tijdens de coronacrisis testevenementen opgezet. Daarbij werd gekeken naar hoe er op een veilige manier evenementen georganiseerd konden worden. Het ging bijvoorbeeld om een voorstelling van cabaretier Guido Weijers, een interland van het Nederlands elftal, festivals in Biddinghuizen, een marathon in Enschede en een concert in Den Haag. Bezoekers moesten zich vooraf laten testen. In totaal waren er 129.000 mensen bij de evenementen, met 103 mogelijke coronabesmettingen.

Lees ook: Alle aangescherpte coronamaatregelen op een rijtje

Begin volgende week ligt het kort geding bij de rechter. „We willen nu duidelijkheid”, zegt Van Straalen. „We kunnen niet iedereen tot 14 augustus aan het lijntje houden. Ze kunnen ons niet meer laten bungelen.”