Bauke Mollema snelt dankzij magnifieke solo naar tweede ritzege in Tour de France

Print
Bauke Mollema snelt dankzij magnifieke solo naar tweede ritzege in Tour de France

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Bauke Mollema heeft voor de tweede keer in zijn carrière een etappe gewonnen in de Tour de France. De 34-jarige Nederlander kwam in Quillan als eerste over de meet na een solo van veertig kilometer.

De eerste keer dat Mollema het zoet van een overwinning in de Tour proefde, was in 2017. Destijds won hij de vijftiende etappe, van Laissac naar Le Puy-en-Velay, na een solo van dertig kilometer. In 2013 schoot Mollema ook al eens raak in de Vuelta.

Gerrie Knetemann, Jan Raas en Joop Zoetemelk wonnen alle drie tien Tour-etappes. Andere Nederlanders die twee keer succesvol waren in La Grande Boucle zijn onder anderen Michael Boogerd, Adrie van der Poel en Steven Rooks. Van de nog actieve Nederlandse renners zegevierden alleen Dylan Groenewegen (4) en Tom Dumoulin (3) vaker in de Tour dan Mollema.

De overwinning van de in Groningen geboren wielrenner betekent de tweede Nederlandse etappezege van deze Tour. Mathieu van der Poel won in het openingsweekeinde de tweede etappe en legde toen bovendien beslag op de gele trui, die hij vervolgens zes dagen droeg.

Vluchters

Een etappe door het middelgebergte is er bij uitstek een voor vluchters en dus probeerden tientallen renners in de openingsfase te ontsnappen. Onder anderen Steven Kruijswijk, Ide Schelling, Dylan van Baarle en wereldkampioen Julian Alaphilippe toonden zich.

Pas na tachtig kilometer koers wist een groepje zich definitief uit het peloton los te rukken. Wout Poels uit Blitterswijck, Michael Woods en Mattia Cattaneo raakten weg. De Limburger vocht op de bergjes vervolgens verbeten duels uit met Woods in de strijd om de bollentrui. Uiteindelijk was het de Canadees die het gevecht in zijn voordeel beslechtte. Hij neemt het tricot over van Nairo Quintana. Het verschil tussen de drie klimgeiten is echter minimaal.

Bauke Mollema snelt dankzij magnifieke solo naar tweede ritzege in Tour de France
Poels met in zijn wiel Woods. Foto: Hollandse Hoogte / ANP

Snode plannetje

Achter de drie vluchters was Mollema al bezig met zijn snode plannetje. Samen met Guillaume Martin (de nummer negen van het klassement) en enkele andere sterke renners reed hij mondjesmaat richting de koplopers toe. Op een dikke zeventig kilometer van het einde kwamen de groepen samen.

Met ruim veertig kilometer te gaan trok Mollema ten aanval in een afdaling. Al snel reed hij een voorsprong van een dikke minuut bijeen. Op de top van de laatste klim, de Col de Saint-Louis, was het gat met zijn achtervolgers onverminderd groot. In het laatste stuk naar de meet hield Mollema dapper stand en vergrootte hij het gat zelfs. Op het laatste rechte stuk kon hij al uitgebreid juichen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee