Multimiljonair Branson terug op aarde na eerste ruimtevlucht in eigen raket

Print
Multimiljonair Branson terug op aarde na eerste ruimtevlucht in eigen raket

Afbeelding: Hollandse Hoogte/AFP

De Britse multimiljardair Richard Branson is in zijn eigen raket naar de ruimte gevlogen en veilig teruggekeerd op aarde. De zakenman, die over een week 71 wordt, schrijft daarmee geschiedenis. Hij vertrok vanaf een basis in de Amerikaanse staat New Mexico, ruim 1,5 uur later dan gepland door slecht weer.

Branson maakte een testvlucht met een ruimteschip van zijn eigen bedrijf Virgin Galactic, waarmee hij ruimtevluchten wil aanbieden. Volgend jaar moet het ’ruimtetoerisme’ dan echt beginnen voor iedereen die het zich kan veroorloven.

Een speciaal transportvliegtuig bracht het ruimteschip VVS Unity op 15 kilometer hoogte. Vandaar ging de Unity op eigen kracht naar ruim 80 kilometer boven de aarde.

Het rakettoestel werd gevlogen door twee piloten. Branson en drie van zijn naaste medewerkers zijn passagiers. Virgin Galactic noemt het een van de laatste testvluchten.

Lees ook: Richard Branson gaat de ruimte in: omstreden ontdekkingsreiziger en recordhouder bijna-doodervaringen

Branson en de rest vlogen naar de rand van de dampkring en waren daar een paar minuten gewichtloos. Ze zagen de kromming van de aarde en de grens tussen de planeet en de oneindigheid van het heelal.

Als de missie slaagt en Branson veilig terugkeert, verslaat hij twee andere miljardairs in de race naar de ruimte. Amazon-oprichter Jeff Bezos, de rijkste mens op aarde, wil over ongeveer een week een ruimtevlucht maken met een toestel van zijn bedrijf Blue Origin. Elon Musk (PayPal, Tesla) wil ook toeristische ruimtevluchten verkopen met zijn bedrijf SpaceX.

De reis is niet zonder gevaar. In 2014 crashte een testtoestel van Virgin Galactic. De copiloot, die om het leven kwam, had bij het opstijgen een verkeerde schakel omgezet.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee