’Europa wacht nieuwe stroom vluchtelingen door acties Taliban’

Een zwaarbewapende burgerwacht bij een checkpoint in het door oorlog verscheurde Afghanistan. © EPA

De kans is groot dat er een nieuwe stroom vluchtelingen uit Afghanistan naar Europa komt. Door de snelle opmars van de Taliban zullen steeds meer Afghanen hun land ontvluchten en een deel van hen zal zich melden aan de buitengrenzen van Europa. Dat zeggen migratie-experts en Vluchtelingenwerk Nederland tegen BNR.

Redactie

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol, die migratie in haar portefeuille heeft, is bezorgd over het snel oprukken van de islamistische Taliban. Het Amerikaanse leger beëindigt per 31 augustus de missie in Afghanistan en het is de verwachting dat het Afghaanse leger niet in staat zal zijn om daarna de macht in handen te houden. Op veel plekken in het land verliest de regering al terrein. Er wordt gevreesd voor een burgeroorlog.

Lees ook: Veteranen zien Taliban weer oprukken in Uruzgan: ’De boel dondert in elkaar’

Hoewel Broekers-Knol nu nog geen grote instroom van Afghaanse vluchtelingen ziet, kan dat zomaar veranderen. „Het kan een enorme toevloed zijn en dan moeten we wel met zijn allen kijken hoe we dat oplossen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal