Grapperhaus wil delen privégegevens om te intimideren aanpakken

Print
Grapperhaus wil delen privégegevens om te intimideren aanpakken

Afbeelding: ANP

Het delen van privégegevens om iemand te intimideren moet strafrechtelijk kunnen worden aangepakt. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) komt met een wetsvoorstel om dit voor elkaar te krijgen.

Hij wil dat er een maximale gevangenisstraf van één jaar komt op het verstrekken, verspreiden of anderszins ter beschikking stellen van identificerende persoonsgegevens met het doel iemand bang te maken.

Lees ook: Steeds meer mensen slachtoffer van intimidatie online: minister Grapperhaus komt in actie tegen ‘schofterig’ gedrag

De minister wijst erop dat het verspreiden van persoonsgegevens om iemand angst aan te jagen, ook wel doxing genoemd, mede door de opkomst van internet en sociale media een vlucht heeft genomen. „Het grote gemak waarmee sommigen denken te kunnen intimideren door privégegevens over anderen te verspreiden is meer dan schofterig. Het gaat over de grens van het toelaatbare als mensen in hun leven worden belemmerd, onze agenten worden gehinderd in hun werk en wetenschappers niet meer vrijuit kunnen spreken”, stelt Grapperhaus. „Hele gezinnen voelen zich vaak niet meer veilig thuis, mensen durven niet meer onbevangen naar buiten te treden en zichzelf te zijn. Ook collega’s worden erdoor geraakt. Dit gaat echt een grens over en dat moeten we duidelijker in de wet vastleggen.’’

Veel intimiderend gedrag, zoals bedreigingen en stalking, zijn al strafbaar. Maar doxing is in de praktijk vaak nog niet strafrechtelijk aan te pakken. Bijvoorbeeld omdat er geen sprake is van een bedreiging met een ernstig misdrijf of van een stelselmatige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de betrokkene. Met het wetsvoorstel over doxing wil Grapperhaus de lat voor strafrechtelijke aansprakelijkheid lager leggen.

Hij hoopt niet alleen dat hij daarmee de politie en het Openbaar Ministerie een steviger basis kan geven om op te treden tegen doxing. Ook wil hij ermee bereiken dat mensen zelf eenvoudiger een beroep kunnen doen op internetproviders of online-platformen om onrechtmatige content verwijderd te krijgen.