Sigarettenfabrikant Philip Morris op de gezonde toer

Print
Sigarettenfabrikant Philip Morris op de gezonde toer

Philip Morris maakt in Bergen op Zoom vooral halffabricaten voor elektronische sigaretten. Afbeelding: ANP/ HH

Philip Morris koopt een Brits bedrijf dat aandoeningen van de luchtwegen aanpakt. Daarmee zet de Amerikaanse onderneming een belangrijke stap in zijn streven minder afhankelijk te worden van de verkoop van sigaretten.

Niet alle analisten zijn overtuigd van de goede bedoelingen, maar beleggers hebben er wel oren naar. Met het vrijdag uitgebrachte overnamebod van omgerekend 1,1 miljard euro op Vectura troeft Philip Morris private-equitybedrijf Carlyle af, dat 10 procent minder bood. Het Britse bedrijf maakt inhalatiesystemen, waarmee medicijnen tegen aandoeningen van de luchtwegen kunnen worden toegediend. Een week eerder werd al het Deense Fertin Pharma voor 0,7 miljard euro gekocht, dat onder meer nicotinekauwgom en orale pijnstillers maakt.

Rookvrij

De overname past in de ambitie van Philip Morris om in 2025 meer dan de helft van de omzet uit rookvrije producten te halen. Onder leiding van de onlangs aangetreden topman Jacek Olczak wordt hier nu veel vaart mee gemaakt. In een reactie op de overnames laat hij weten dat deze aanzienlijke groeiperspectieven bieden.

Diversificatie is noodzakelijk, aangezien Philip Morris steeds minder traditionele sigaretten van merken als Marlboro, Chesterfield en L&M verkoopt. Dit lag vorig jaar op 629 miljard stuks, een derde minder dan acht jaar eerder. De belangrijkste reden is dat er in zijn belangrijkste markten zoals West-Europa steeds minder gerookt wordt. De Chinese markt doet het relatief goed, maar die is grotendeels gesloten voor de verkoop van buitenlandse sigaretten. En in de VS is Philip Morris niet actief, want het twaalf jaar geleden afgesplitste Altria Group heeft hier de exclusieve verkooprechten.

Philip Morris zette de laatste jaren vooral in op elektronische sigaretten om de dalende verkoop van traditionele sigaretten te compenseren. E-sigaretten, waarbij het tabak in de filter wordt verwarmd zonder verbranding, zijn inmiddels goed voor ruim een kwart van de omzet. Diverse onderzoeken laten zien dat deze wel meer gezondheidsschade toebrengen dan eerder werd gedacht en dat jongeren na gebruik van e-sigaretten geregeld overstappen op traditionele sigaretten. Daarom hebben overheden de regelgeving aanzienlijk aangescherpt en lopen er vooral in de VS allerlei campagnes om het gebruik te ontmoedigen. Dit remt de groeiperspectieven en komt het imago van Philip Morris niet ten goede.

Lees ook: Ruim 80 miljoen euro boete voor tabaksfabrikanten na gesjoemel met prijzen

Farmacie

De twee recente overnames in de farmaciesector passen veel meer in het streven om een gezondheids- en welzijnsbedrijf te worden. Ook medicinale cannabis wordt inmiddels als een serieuze optie gezien. President-commissaris en voormalig topman André Calantzopoulos zei een paar maanden geleden deze industrie grondig te bekijken, maar nog enigszins terughoudend te zijn vanwege de gebrekkige regelgeving. Altria en British American Tobacco begeven zich inmiddels wel op deze markt, met minderheidsbelangen in beursgenoteerde Canadese producenten.

Lange weg

Directeur Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer toont zich positief over de stappen die Philip Morris nu zet. „Het is goed dat de omslag wordt gemaakt van een kankerverwekkend bedrijf naar een bedrijf dat ook goede dingen doet zoals het maken van medicijnen. Zelf vind ik het niet onlogisch en het past in een duurzame transformatie. Dat zie je ook bij autofabrikanten die naar een emissievrije toekomst gaan en bij Heineken dat steeds meer inzet op alcoholvrije dranken. Het kan op korte termijn wel ten koste gaan van de winstgevendheid bij Philips Morris, want met sigaretten worden hoge marges behaald.”

Analist Corné van Zeijl (Actiam) toont zich sceptischer. „Het is raar dat een bedrijf dat bewust de gezondheid van mensen kapotmaakt, in farmacie uitbreidt. Een duurzame belegging zal Philip Morris voorlopig zeker niet zijn.”

Beleggers weten de recente aankopen wel te waarderen. Vrijdag steeg de koers van het op Wall Street verhandelde bedrijf met 1 procent tot nagenoeg het hoogste niveau in de afgelopen drie jaar.