Creatieve makers Heerlen exposeren ‘Anekdotes uit de Toekomst’

Print
Creatieve makers Heerlen exposeren ‘Anekdotes uit de Toekomst’

Olav Brouwers Afbeelding: Marc Ploum

Heerlen / Hoensbroek -

De creatieve makers van ‘Bekend met Talent’ kunnen sinds lange tijd weer exposeren. Tijdens de expositie met de tegenstrijdige naam ‘Anekdotes uit de Toekomst’ laten kunstenaars hun laatste werken zien. Deelnemer Olav Brouwers vertelt over het project.

De expositie heet ‘Anekdotes uit de Toekomst’, maar die ken je toch nog niet?

„Haha, dat klopt ja. Het is een tegenstrijdige titel, maar dat vinden we juist het leuke eraan. De titel verwijst naar de toekomst van Heerlen. Hoe ziet de stad er in de nabije of verre toekomst uit? Dat mogen de kunstenaars zelf bepalen. Zij maken werken die als het ware een toekomstige anekdote vertellen. We kwamen op het idee tijdens onze brainstormsessies. Heerlen heeft lange tijd een negatief imago gehad. Er was na de sluiting van de mijnen economische malaise, wat bijvoorbeeld resulteerde in de handel van drugs. Nu bloeit de stad weer, daar willen we op inhaken. De vooruitzichten zijn goed en zeker het creatieve hart klopt weer.”

Hoe zat het project precies in elkaar?

„De eerste zes weken van het project hebben we onder leiding van cultuurgoeroe Theo Ploeg vooral gebrainstormd. In deze beginfase zijn het concept en de exponaam tot stand gekomen. Fysiek bij elkaar komen was niet mogelijk door de coronamaatregelen. Daarom hebben we toen alles online gedaan. Na zes weken mochten we dat wel en zijn we samen met kunstenaar Toon Hezemans echt aan de slag gegaan. Iedereen was vrij in zijn of haar werk, zolang het maar paste binnen de grenzen van de expositie. Eén exposant laat bijvoorbeeld de voordelen van hennep ten opzichte van de katoenplant zien. Bij hennep wordt al snel aan het gebruik van softdrugs gedacht, maar het is ook een plant met milieuvriendelijke toepassingen. Zo is het een natuurlijke vervanger van katoen.”

Eindelijk kunnen jullie weer fysiek exposeren, hoe is dat?

„Dat is een heel fijn gevoel. Het leukste deel van kunst is het laten zien aan anderen. Eindelijk kan dat weer. Daarnaast kan publiek zien, waar je achter de schermen mee bezig bent. Het lijkt een cliché, maar je merkt dat mensen echt de behoefte hebben om fysiek kunst te bekijken. Juist in deze gekke tijden waarin de wereld een behoorlijk stuk kleiner is geworden.”

We kennen Bekend van Talent van verschillende kunstprojecten. Wat voor project is dit precies?

„Het doel van Bekend met Talent is creatieve makers samenbrengen. Vanuit die ontstane community willen we een conceptuele groepstentoonstelling samenstellen. Het leuke daaraan is dat de expositie is opgebouwd uit verschillende disciplines. Van een ‘traditioneel’ schilderij tot een installatie met prachtige gedichten over de toekomst van Heerlen. Die mix van verschillende stijlen en kunstenaars maakt het bijzonder.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen