Studenten HAS doen onderzoek naar dassen

Print
Studenten HAS doen onderzoek naar dassen

Afbeelding: Archief De Limburger

Swalmen -

Een groep studenten van de HAS (Hogere Agrarische School) in Venlo gaan in opdracht van vrijwilligersorganisatie IVN Roermond en omstreken onderzoeken op welke plekken dassen voorkomen in Swalmen.

Dat staat te lezen in de nieuwste editie van Zjwamer Gezet. De das is een beschermde diersoort. Dassen wonen alleen of als clan in burchten en hebben in die buurt hun eigen leefgebied.

Lees ook: Roermondse dassen vrijgelaten in Stramproy: ‘Ze hebben schandalig lang in gevangenschap gezeten’

Het onderzoek richt zich specifiek op twee burchten langs de Swalm en aan de bosrand. Daartussen liggen een aantal huizen. Het is niet zonder meer duidelijk welke das in welke burcht thuishoort.

Voor het onderzoek hebben de studenten twee wildcamera’s die ze kunnen gebruiken. Ook maken ze gebruik van baitmarking, een kleurmarkering van aas (bait). De studenten gaan twee keer per week naar de camera’s om de beelden te bekijken, de geheugenkaartjes leeg te maken, batterijen te vervangen en het lokaas te verversen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen