Rutte door het stof na persconferentie: ‘Er is een inschattingsfout gemaakt’

 © ANP

Anders dan bij de persconferentie van afgelopen vrijdag zijn demissionair premier Rutte en coronaminister De Jonge alsnog door het stof gegaan voor de ’inschattingsfout’ die zij hebben gemaakt bij de al te drieste versoepelingen van drie weken geleden.

Bron: ANP

Het kabinet moest vrijdag halsoverkop de coronamaatregelen aanscherpen omdat het aantal nieuwe besmettingen de pan uit rijst. Rutte en De Jonge, die nog wel een zorgeloze zomer hadden voorzien, waren overvallen door de explosieve stijging, met name veroorzaakt door de woekerende deltavariant.

Lees ook: Zijn de nieuwe coronamaatregelen genoeg? ’Eigenlijk zijn we te laat’

Rutte: „Wat aanvaardbaar leek, is niet goed uitgepakt. Er is een inschattingsfout gemaakt. Daar balen we van.” De Jonge: „De les is dat als je je op onbekend terrein begeeft je dan toch het zekere voor het onzekere moet nemen”, zei De Jonge. Dat heeft het kabinet niet gedaan.

‘Te positief beeld’

De premier schetst dat de knullige, ‘geïrriteerde’ persconferentie waarin het kabinet weigerachtig was om aan zelfreflectie te doen, te maken had met haast. „Dan moet je ook bij jezelf te rade gaan en je afvragen ‘waarom ontstaat nou zo’n kritische rotsfeer’?”

De Jonge denkt dat het kabinet op meerdere punten de mist in is gegaan. Het kabinet heeft volgens hem een te positief beeld geschetst van de coronasituatie en heeft te veel versoepelingen tegelijkertijd doorgevoerd.

Dansen met Janssen

Volgens het OMT-advies van half juni kon het kabinet niks verkeerd doen deze zomer. Dat bleek wel degelijk het geval. Allereerst gaf het kabinet toegangsbewijzen uit meteen na de tweede prik, en in het geval van Janssen, na de enige prik. ‘Dansen met Janssen’ werd zelfs de leuze om jongeren naar de prikstraten te lokken. Vorige week kwam het kabinet daarvan terug. Een toegangs- of reisbewijs is nu pas verkrijgbaar twee weken na volledige vaccinatie.

Optelsom

Ook heeft het kabinet ‘te positief ingeschat’ wat de versoepelingen doen met het gedrag van mensen, met name jongeren. In het ‘testen voor toegang’ zijn te rooskleurige aannames gedaan over de naleving van bepaalde eisen. Bij de versoepelingen van drie weken geleden besloot het kabinet de laatste twee stappen van het ‘openingsplan’ in één keer te zetten. In plaats van de kroegen, die tot dan toe tot tien uur ’s avonds open mochten zijn, een sluitingstijd tot middernacht op te leggen, verdwenen alle beperkingen. „In de optelsom heeft dat ervoor gezorgd dat mensen dachten dat alles weer mocht.”

Toch denkt Rutte dat de geest met de reparatie, zoals het schrappen van meerdaagse festivals en het sluiten van clubs, weer in de fles is te krijgen. „Nederland is een verstandig land.”

Het kabinet wil de explosie aan besmettingen nu zo snel mogelijk terugdringen. Tegen mensen die op feestjes zijn geweest en met veel mensen in contact zijn gekomen, zegt minister De Jonge: „Blijf komend weekend zoveel mogelijk thuis en laat jezelf testen.”

,,Ik wil graag door met deze baan, dat is helder’’, zegt Rutte in antwoord op de vraag of hij kan aanblijven. ,,Maar als er dingen niet goed gaan, moet je daar volstrekt open over zijn. Wij proberen dit recht te zetten.’’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal