Burgemeester Houben gelukkig met extra ‘quality time’: ‘Het is een manier om te laten zien dat ik er voor elke burger wil zijn’

Print
Burgemeester Houben gelukkig met extra ‘quality time’: ‘Het is een manier om te laten zien dat ik er voor elke burger wil zijn’

Burgemeester Wil Houben geniet van ‘lekker informeel praten, onder het genot van koffie en vlaai’. Afbeelding: Peter Schols

Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen -

Een gouden, diamanten, briljanten of platina huwelijk. Felicitaties voor een honderdjarige of een inwoner die naturaliseert tot Nederlander. Voor Wil Houben, burgemeester van Voerendaal, zijn het bij uitstek momenten die hij kwalificeert als ‘quality time’.

Hij heeft het er maar druk mee: in 2018 telde zijn gemeente volgens het CBS per duizend huishoudens 15 gouden huwelijken. Daarmee was Voerendaal koploper in een ranglijst samen met Rozendaal (15) en voor Cranendonck (14).

„Gemiddeld genomen ben ik een keer in de week ‘op pad’ om gelukwensen over te brengen”, lacht Houben. „Ik neem altijd cadeautjes mee, die horen er behalve een bos bloemen bij. Zoals een doos gemeentechocolaatjes, dat is goed voor de liefde zeg ik altijd. En streekproducten plus een fles wijn of champagne uit Fromberg. En in voorkomende gevallen een schriftelijke felicitatie van de gouverneur of zelfs het Koninklijk Huis.”

Dialect

Hij vertelt met een brede glimlach dat hij in ruim zes jaar burgermeesterschap ‘Limburgs’ heeft leren spreken. „Ik ben een jongen uit Heilust, thuis werd geen dialect gesproken. Ik heb daarentegen gemerkt dat veel echtparen en ‘eeuwelingen’ het fijn vinden als ik met ze in gesprek ga in het dialect. Als ik dan een grap maak of een mop vertel is het ijs zo gebroken. Voor de meesten geldt immers dat ze een burgemeester nog nooit over de vloer hebben gehad. Ik houd overigens geen formele toespraak. Ik praat liever met een jubilerend echtpaar of een honderdjarige over hun leven en werk, de kinderen en kleinkinderen, hun liefhebberijen of gezondheid. Lekker informeel, onder het genot van koffie en vlaai. En als alcoholische versnaperingen op tafel komen, is het moment van vertrek aangebroken.”

Liefde gaat door de maag

Na zijn bezoekjes publiceert hij foto’s en een verslagje op zijn Facebookpagina. „De reacties daarop zijn soms niet te tellen, gelukwensen voor de ‘feestvarkens’ inbegrepen. Het is een manier om te laten zien dat ik er voor elke burger wil zijn. Jazeker, ook voor mensen die niets te vieren hebben. Ook daar ben ik vaker geweest om kennis te maken.”

Wat hij van al die echtparen en honderd-plus-jarigen leert? „Dat het leven in fases verloopt en dat je in elke periode je best moet doen om nieuw en aantrekkelijk te blijven voor de ander. Ik wil niet beweren dat dit hét geheim is van een solide relatie, maar het komt best een aardig eind in de richting. En bij oudere echtparen hoort een goede lichamelijke en psychische gezondheid daar eveneens bij. Verder blijft een belangrijk onderdeel van een succesvol huwelijk de stelling dat ‘liefde door de maag gaat’. Wie van de twee echtelieden ook in de pannen roert, dat spreekt!”

Naast meestal vreugdevolle zaken maakt hij geregeld verdrietige dingen mee. „Bijvoorbeeld wanneer een van de partners dementerend is en de ander voor hem of haar blijft zorgen. Ik heb daar geweldig respect voor, want zeven dagen per week dag en nacht mantelzorg is extreem zwaar. Daar ga ik evenwel met evenveel plezier op bezoek.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen