Ministers kijken naar vergoeding voor ‘dorpsfeesten’

Print
Ministers kijken naar vergoeding voor ‘dorpsfeesten’

Afbeelding: Harry Heuts / MGL

Demissionair ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Ferd Grapperhaus (Justitie) bekijken of plaatselijke of regionale evenementen in aanmerking komen voor een vergoeding of compensatie.

Het gaat om de zogenoemde „dorpsfeesten”, evenementen die vaak lokaal worden georganiseerd door vrijwilligers en die geschrapt moeten worden wegens de vrijdag aangescherpte coronaregels. Dergelijke festiviteiten vallen niet onder de garantieregeling voor evenementen.

Lees ook: Rutte door het stof na persconferentie: ‘Er is een inschattingsfout gemaakt’

De Jonge en Grapperhaus hebben dat maandag toegezegd tijdens een digitale vergadering van het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio. Enkele burgemeesters zeiden maandagmorgen al dat ze vinden dat het kabinet twee weken geleden bij plaatselijke organisatoren verkeerde verwachtingen heeft gewekt door bijna alle coronaregels los te laten.

Maatwerk

„De ministers gaan bekijken hoe groot het probleem is en hoeveel schade er wordt geleden. Dat is niet voor iedereen hetzelfde, want een braderie of een kermis kan wel doorgaan. Ze gaan uitzoeken of er maatwerk geleverd kan worden”, aldus Hubert Bruls, voorzitter van het beraad en burgemeester van Nijmegen.

Lees ook: Experts bezorgd over coronacijfers: ’Situatie kan zeer ernstig worden’

Maandag is tot tevredenheid van Bruls ook afgesproken dat het systeem met het toegangstesten opnieuw onder de loep wordt genomen. „Dat gebeurt voor de nieuwe mededelingen van het kabinet op 13 augustus. Wij hadden al gewaarschuwd dat het heel moeilijk was om zo’n systeem in de horeca te handhaven. Als mensen vrij heen en weer en in en uit mogen lopen, kan er van alles misgaan, ook zonder opzet. En dat is dus gebleken. Voor een festival op een afgesloten weiland werkt het wel, maar niet in een drukke stad met veel horeca en nachtclubs”, meent Bruls.

Het Veiligheidsberaad komt op 12 augustus weer bij elkaar. Voor die tijd kunnen de burgemeesters elkaar digitaal opzoeken als de omstandigheden daarom vragen.