Grootschalige roof waardevolle oldtimers: invallen en arrestaties op twaalf plekken in regio Heerlen

Print
Grootschalige roof waardevolle oldtimers: invallen en arrestaties op twaalf plekken in regio Heerlen

De oldtimerbende zou het onder meer hebben voorzien op de Porsche 911. Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP/HH

Heerlen / Hoensbroek -

In een grensoverschrijdende politieactie zijn dinsdagochtend op verschillende plekken in Nederland, Duitsland en België invallen gedaan, personen gearresteerd en waardevolle oldtimers in beslag genomen. In Heerlen en omgeving werd op twaalf plekken een inval gedaan.

Het Duitse persbureau Deutsche Presse-Agentur (DPA) meldt dat er in een grensoverschrijdend politieonderzoek invallen in de omgeving Heerlen plaatsgevonden hebben. De actie, geleid vanuit Duitsland, was gericht tegen een bende die dure oldtimers ontvreemdde.

Arrestaties

Speciale eenheden van de politie sloegen rond zes uur in de ochtend toe op twaalf locaties in de regio Heerlen en op vier locaties in de regio Maasmechelen, net over de Belgische grens, aldus DPA. Daarbij werden in Nederland drie en in België twee verdachten aangehouden. Bij de invallen werd ook 700.000 euro aan contant geld in beslag genomen.

Volgens de Duitse justitie is er een autodievenbende opgerold die van ongeveer vijftig strafbare feiten wordt verdacht. Naast oldtimers werden ook bijzondere motoren gestolen. De totale schade die de bende zou hebben aangericht bedraagt tussen de 3,5 tot 4 miljoen euro.

Lees ook: Dieven slaan toe tijdens oldtimertreffen in Heerlen

Het Openbaar Ministerie in Limburg is bekend met de acties die in Nederland hebben plaatsgevonden. „We kunnen er echter geen verdere informatie over geven, omdat het onderzoek vanuit Duitsland geleid wordt”, aldus een woordvoerster van het OM.

Oldtimers

De dieven sloegen hun slag voornamelijk op opritten en in ondergrondse garages. De vaak zeer waardevolle auto’s verdwenen meestal ’s nachts, de eigenaren zagen deze nooit meer terug. Het gaat met name om oude Porsches 911, Mercedessen Pagode en motoren die de afgelopen jaren zijn gestolen.

Grootschalige roof waardevolle oldtimers: invallen en arrestaties op twaalf plekken in regio Heerlen
Ook de Mercedes Benz Pagode was geliefd onder de autodieven. Foto ter illustratie Foto: ANP/HH

In Düsseldorf doet de politie al sinds het begin van het jaar onderzoek naar zeven gevallen van gestolen luxe klassieke auto’s, waaronder vier andere 911’s. Agenten zijn momenteel bezig met het verzamelen van al het bewijsmateriaal. Er is ook beslag gelegd op veel goederen.

Lees ook: Rode oldtimer Porsche gestolen aan de Emmaberg in Valkenburg

Of er ook in Nederland gestolen oldtimers zijn teruggevonden, is nog niet bekend. In Zuid-Limburg zijn de afgelopen jaren meerdere malen oldtimers gestolen, onder meer in Valkenburg en Heerlen. Gezien het grote aantal feiten waarvan de autodievenbende verdacht wordt verdacht en dat het onderzoek drie landen beslaat, kon justitie in Duitsland dinsdagmiddag nog niet meer informatie verstrekken.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen