RIVM-hoofd: Besmettingen omlaag door versoepelingen terug te draaien

Print
RIVM-hoofd: Besmettingen omlaag door versoepelingen terug te draaien

Aura Timen hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Afbeelding: ANP

De explosie aan besmettingen is in te dammen door de versoepelingen van 26 juni voor korte tijd terug te draaien. Dat oppert Aura Timen, hoofd van het Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM.

Tijdens een briefing aan de Tweede Kamer schetst de RIVM-baas een verzesvoudiging van het aantal besmettingen in de afgelopen week en een percentage positieve testen van meer dan 13 procent. Gemiddeld geven elke 100 besmette personen het virus door aan 217 anderen. Vorige week stond dat was dat nog gemiddeld 100 op de 137. Vooral in de regio’s Amsterdam, Groningen en Utrecht woekert het virus er weer op los. Waar de meeste mensen eerst nog thuis werden besmet, staat nu de horeca bovenaan als besmettingsbron. Bijna 40 procent van de besmettingen zijn herleidbaar naar cafés.

Lees ook: RIVM-hoofd: Reproductiegetal coronavirus stijgt van 1,37 naar 2,17

Op de langere termijn zullen er ook weer meer coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de intensive cares belanden. Die mogelijke stijging komt ’sneller dan verwacht’, denkt Timen. Om dat te voorkomen, zou het kabinet er goed aan doen de risicovolle contacten onder jongeren zo veel mogelijk te beperken. De stijging kan worden gestopt en omgezet in een daling als het kabinet de versoepelingen van 26 juni weer terugdraait.

Lees ook: Veel positief geteste mensen raakten besmet in horeca of op feest

Dat zou betekenen dat de cafés weer om tien uur ’s avonds moeten sluiten, dat er weer een beperking komt aan visites thuis en groepsgrootte buiten, die wordt beperkt tot vier. Voor binnenruimtes zoals bioscopen, restaurants en casino’s komt er dan weer een maximumaantal bezoekers van vijftig. Het is nog de vraag of het kabinet daartoe overgaat. Woensdag debatteert de Tweede Kamer met premier Rutte en coronaminister De Jonge over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.