Politiek in Beesel bezorgd dat de gemeente haar grote financiële problemen niet snel genoeg oplost

Print
Politiek in Beesel bezorgd dat de gemeente haar grote financiële problemen niet snel genoeg oplost

Afbeelding: ANP

Reuver / Beesel -

De gemeenteraad van Beesel maakt zich grote zorgen dat de financiële problemen niet snel worden opgelost. De cijfers zijn verontrustend, de aannames te rooskleurig, luidt het oordeel.

De nood is hoog om het lek boven water te krijgen, meent Samen Verder, dat erop wijst dat alleen een gezonde begroting kan zorgen dat Beesel een zelfstandige gemeente blijft. Fractieleider Michele Urru van Samen Verder weet dat collega-raadsleden vinden dat het woord ‘zelfstandigheid’ niet uitgesproken mag worden in de kleine gemeente, uit angst slapende honden wakker te maken.

De oppositiepartij maakt zich echter oprecht zorgen over de financiële situatie van de gemeente. En dat doen alle politieke partijen, zo bleek maandagavond tijdens de raadsvergadering. Beesel hield vorig jaar twee ton over, maar moest daarvoor 3,5 miljoen euro uit de reserves halen. Dit jaar sluit de gemeente naar verwachting af met een tekort van 7,5 ton. Als het tenminste meezit; Beesel moet dan wel nog 1,1 miljoen euro vinden door te bezuinigen of door extra inkomsten te genereren.

Miljoenentekorten

Waar de gemeente niet zo lang geleden geroemd werd om haar voorbeeldig huishoudboekje en de lage woonlasten, die Beesel tot belastingparadijs maakten, is de situatie de laatste jaren dramatisch veranderd. Miljoenentekorten in het sociaal domein leidden ertoe dat reservepotjes geplunderd werden. Zorgwekkender is dat de uitgaven structureel een stuk hoger zijn dan de inkomsten.

Zolang dat probleem niet opgelost is, blijft de gemeente interen op zijn reserves. De bodem van de algemene reserve komt in zicht, maar Beesel heeft ook nog veel potjes die voor bepaalde doelen zijn bestemd. Door de bestemming eraf te halen, kan het probleem vooruit worden geschoven, maar niet opgelost.

Het CDA stelt dat de gemeente halverwege het jaar is en slechts 100.000 euro van de taakstelling van 1,2 miljoen gerealiseerd heeft. De VLP meent dat het huishoudboekje nog niet lang niet op orde is. De Beeselse Lijst heeft „grote zorgen”. Burgemeester Bob Vostermans, de penningmeester binnen het gemeentebestuur, beaamt dat er sprake is van een „uitdaging”.

Zwartepiet

Door het verdampen van de riante reserves uit het verleden, „slaan tegenvallers ons meteen in het gezicht”. Vostermans verwacht, samen met de gemeenteraad, het tij te keren, al zullen pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden om de tering naar de nering te zetten. Met name de VLP wast zijn handen, een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, in onschuld.

De partij benadrukt dat zij de afgelopen jaren meermaals heeft opgeroepen paal en perk te stellen aan de uitgaven in het sociaal domein. Ze was een roepende in de woestijn, stelt ze, maar heeft nu gelijk gekregen. De coalitiepartij legt de zwartepiet neer bij verantwoordelijk wethouder Bram Jacobs (Sociaal Domein, CDA), die steeds gezegd zou hebben dat hij grip op de kosten heeft.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen