Grote brand in bedrijfspand in Weert: flinke rookontwikkeling

Print

Grote brand in bedrijfspand in Weert: flinke rookontwikkeling. Video: Weert de Gekste

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek / Ospel / Leveroy / Nederweert / Nederweert Eind / Ospeldijk -

In het pand van verlichtingsspecialist Utilicht aan de Straevenweg in Weert heeft woensdagochtend een grote brand gewoed.

De brand kwam rond twintig voor zes bij de meldkamer binnen als ‘brandgerucht’ nadat er in de omgeving van de Houtstraat rook was waargenomen. De eerste melding is gedaan door een treinmachinist, daarna belden ook buurtbewoners de brandweer vanwege de rook. De brandweer ging op verkenning uit en kwam uit bij een pand van Utilicht op de hoek van de Parallelweg, Straevenweg en Molenveldstraat waar inmiddels ook personeel van het verlichtingsbedrijf was gearriveerd. Daar bleek inderdaad brand te zijn.

Grote brand in bedrijfspand in Weert: flinke rookontwikkeling
Foto: De Limburger

De brand in het pand van 60 bij 60 meter en 8 meter hoog werd steeds heviger en is al snel opgeschaald naar GRIP 1. Brandweerploegen uit Midden-Limburg zijn naar Weert gereden om assistentie te verlenen. Er is vooral sprake geweest van flinke rookontwikkeling. Omwonenden die hier last van hebben, is geadviseerd ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten.

Grote brand in bedrijfspand in Weert: flinke rookontwikkeling
Foto: De Limburger

Al snel is het voor de brandweerlieden te heet in het gebouw om het vuur vanuit binnen te bestrijden. Het pand wordt daarom urenlang dicht gehouden zodat er geen zuurstof bij kan en de brand kan worden gesmoord. Deze nieuwe inzettactiek van de brandweer is toegepast omdat het gebouw goed geïsoleerd was waardoor het smoren van het vuur kansrijk was.

Grote brand in bedrijfspand in Weert: flinke rookontwikkeling
Burgemeester Raymond Vlecken neemt een kijkje bij de brand aan de Straevenweg in Weert. Foto: Jeroen Kuit

De brandweer is in groten getale aanwezig om het vuur te blussen met hoogwerkers mocht de poging om de brand te smoren niet lukken. Voor de zekerheid is ook een zogenoemd grootwatertransport aangelegd vanuit de blusvijver van de oude drukkerij Roto Smeets voor het geval het vuur zou oplaaien. Rond half 10 is de temperatuur in het pand dusdanig gedaald dat de brandweer het pand kan betreden. Onderzocht wordt of in het pand nog brandhaarden aanwezig zijn. Rond elf uur heeft de brandweer het sein brandmeester gegeven. De tactiek om de brand te smoren door zuurstofgebrek is geslaagd. De grootschalige inzet waarbij veel water nodig was als de brand uitslaand zou worden, is niet nodig gebleken.

Lees ook: ‘Een strandsetje passen onder fel licht, daar moet je toch niet aan denken?’

Twee derde van het bedrijfspand kan volgens de brandweer als verloren worden beschouwd. Een naastgelegen verzamelgebouw van allerlei bedrijven is niet in gevaar gekomen en het personeel daar hoefde niet te worden geëvacueerd. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen, in het pand was bij aanvang van de brand niemand aanwezig.

Grote brand in bedrijfspand in Weert: flinke rookontwikkeling
Aanleg grootwatertransport. Foto: De Limburger

Voor zover bekend is er niemand gewond geraakt. De oorzaak van de brand is onbekend.

Grote brand in bedrijfspand in Weert: flinke rookontwikkeling
Foto: De Limburger

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen