Waterbespaarcheck. Hoeveel kun jij besparen?

Print
Waterbespaarcheck. Hoeveel kun jij besparen?

De gemiddelde Limburger gebruikt zo‘n 130 liter kraanwater per dag. Behoor jij tot de groep die meer óf minder water per dag gebruikt? Je hebt geen idee? Dan ben je niet de enige. Veel mensen weten niet hoeveel water ze dagelijks gebruiken. Water uit de kraan is zo vanzelfsprekend en ‘gewoon’.

Blijft dat in de toekomst nog wel zo vanzelfsprekend? Raken de bronnen door klimaatverandering, droogte en het stijgend watergebruik niet een keer op? Laten we dat moment niet afwachten en nu al bewust(er) met ons water en de natuur omgaan. Daarom introduceert WML op limburgsdrinkwater.nl de Waterbespaarcheck, waarmee iedereen kan ontdekken of hij een grote ‘waterslurper’ is of juist een bewuste watergebruiker.

Natuurlijk evenwicht

Limburgs drinkwater is een natuurproduct. Daar maken we dankbaar gebruik van. Langere periodes van hitte en droogte en een stijgende watervraag hebben invloed op de voorraden van onze waterbronnen. Als we meer water blijven gebruiken dan de natuur ons geeft, raakt het uiteindelijk op. De stelregel is helder: WML pompt in totaal niet meer grondwater op dan dat moeder natuur teruggeeft. Wat eruit wordt gehaald, moet de natuur ook weer kunnen aanvullen. Zo houden we het systeem in evenwicht. Alleen dan is het mogelijk om ook in de toekomst drinkwater te kunnen blijven leveren.

Iedereen kan helpen

Schoon én voldoende drinkwater voor morgen en overmorgen. Daar blijven we ons bij WML voor inzetten. Samen met partners in de waterketen wordt gekeken hoe water beter vastgehouden kan worden, zodat we ook in de toekomst goed gevulde bronnen behouden. Verstandig omgaan met ons drinkwater voorkomt onnodige verspilling. Daar kan iedereen bij helpen.

Waterbespaarcheck geeft inzicht

Het begint met inzicht in je watergebruik. Wist je dat je per douchebeurt gemiddeld zo’n 80 liter water gebruikt? Dat is een groot deel van je dagelijkse totale waterverbruik. We staan gemiddeld vijf keer per week negen minuten onder de douche. Voor het milieu ben je goed bezig als je korter doucht. Dagelijks kun je zo’n 35 liter water besparen door maximaal vijf minuten te douchen. Zo lijkt het niet veel, maar als we dat nu eens bekijken per jaar dan gaat het om gemiddeld 9.100 liter per persoon. Als heel Limburger maximaal vijfminuten doucht, dan is de besparing aanzienlijk.

Handige waterbespaartips

Heel Limburg korter laten douchen is misschien utopie. Het helpt al om je eigen gedrag eens onder de loep te nemen en te kijken op welke punten je al een zuinige watergebruiker bent. Scoor je bij de Waterbespaarcheck op sommige onderdelen iets minder goed, dan krijg je meteen handige bespaartips om mee aan de slag te gaan. Doe de check en ontdek of je een grote ‘waterslurper’ bent of juist een zuinige watergebruiker. Laten we samen bewuster met water omgaan zodat er ook in de toekomst ‘het beste in Limburg naar boven gehaald’ kan worden.