Volkswagen, Audi, SEAT of Škoda met sjoemelsoftware gekocht? Dan heb je recht op compensatie

Print
Volkswagen, Audi, SEAT of Škoda met sjoemelsoftware gekocht? Dan heb je recht op compensatie

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Mensen en bedrijven die zogenoemde sjoemeldiesels hebben gekocht van Volkswagen hebben recht op in totaal honderden miljoenen euro’s compensatie.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald in de claimprocedure van Stichting Car Claim tegen Volkswagen, softwareleverancier Bosch, importeur Pon en Nederlandse autodealers.

150.000 auto’s

Wie een nieuwe Volkswagen, Audi, SEAT of Škoda kocht met zogeheten sjoemelsoftware, heeft recht op een prijsverlaging van 3000 euro, voor een tweedehands auto is dit 1500 euro. Het geldt voor ongeveer 150.000 auto’s die door consumenten werden gekocht bij autodealers die de claimstichting heeft betrokken in de rechtszaak.

Lees ook: Volkswagen wil schadevergoeding oud-topman wegens dieselschandaal

Een koper mag verwachten dat de auto aan de regelgeving voldoet. Doet die dat niet, dan is een auto minder waard dan de koopprijs, redeneert de rechter. Tegen de uitspraak kan nog beroep worden aangetekend.

Vele miljarden gekost

Het sjoemeldieselschandaal kwam in 2015 aan het licht. Volkswagen gaf toen toe op grote schaal emissietesten te hebben gemanipuleerd met sjoemelsoftware, waardoor dieselwagens schoner leken dan ze in werkelijkheid waren. De kwestie heeft het autoconcern al vele miljarden gekost aan boetes en reparatiekosten. In sommige landen zijn ook al vergoedingen uitgekeerd.