Kabinet maakt extra geld vrij voor evenementenbranche: 135 miljoen euro extra steun

Print
Kabinet maakt extra geld vrij voor evenementenbranche: 135 miljoen euro extra steun

Afbeelding: ANP

Vlak voor een nieuw debat met de Tweede Kamer maakt het kabinet bekend extra geld vrij te maken voor de evenementenbranche. Het gaat om 135 miljoen euro dat naar ondernemers gaat die hun evenementen plots moesten afzeggen.

Afgelopen maandag zei het kabinet al sorry voor het te snel loslaten van coronamaatregelen. Daardoor ging het aantal besmettingen door het dak. Ondanks het excuus heeft de Tweede Kamer een stevig appeltje met het kabinet te schillen. Dat debat gaat woensdagmiddag van start in de Ridderzaal.

Lees ook: Rutte door het stof na persconferentie: ‘Er is een inschattingsfout gemaakt’

Iets meer dan een uur voor de start daarvan laten de ministeries van Economische Zaken, Onderwijs en Binnenlandse Zaken weten ondernemers die in het nauw zijn gekomen door het coronagezwabber, extra compensatie te geven. Na de piek in besmettingen draaide het kabinet eerdere versoepelingen terug. Zo moest het nachtleven opnieuw op slot en ging er een streep door zomerse evenementen.

Lees ook: Hoe de Belgen willen gaan feesten (en testen): ’We moeten leren van Nederlandse fouten’

Het kabinet gaat de bestaande garantieregeling voor de evenementensector uitbreiden. Zo gaat het maximale subsidiebedrag van 80 procent naar 100 procent van de gemaakte kosten. Daarnaast verlengt het kabinet de termijn om een aanvraag in te dienen, en vallen kosten die gemaakt zijn voor artiesten van buiten de EU ook onder de regeling.

Ook kijkt de overheid naar een gerichte oplossing voor ondernemers die tussen wal en schip dreigen te vallen. Met de uitbreidingen is een bedrag gemoeid van 135 miljoen euro.