Familie: fatale flatbrand Arnhem ontstaan door nalatigheid

 © Hollandse Hoogte / ANP

De familie van het gezin dat vast kwam te zitten in een flat in Arnhem tijdens de nieuwjaarsnacht van 2020, vindt het emotioneel zeer belastend te weten dat de brand wellicht voorkomen had kunnen worden.

RedactieBron: ANP

„Wij beseffen, en dat is emotioneel zwaar, dat deze gebeurtenis door nalatigheid is ontstaan en daardoor misschien wel voorkomen had kunnen worden.” Dat schrijven zij in een reactie op het woensdag gepubliceerde rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Door de brand kwamen twee gezinsleden om het leven.

Lees ook: ‘Eisen brandveiligheid meubilair in Nederland onvoldoende’

De OVV concludeert dat de brandveiligheid van meubilair en woongebouwen moet worden verbeterd. „Wij hopen dat het onderwerp brandveiligheid nu ook bij woningcorporatie Vivare hoog op de agenda staat en dat ook zij, naast de bewoners, zich houden aan de regels en afspraken wat betreft de brandveiligheid”, schrijft de familie in een reactie.

„Wij krijgen er Raymond en Jelle niet mee terug, maar wij gaan ervan uit dat betrokken partijen de conclusies in het rapport opvolgen, zodat dergelijke gebeurtenissen in de toekomst voorkomen kunnen worden.”’

Maatregelen

Woningcorporatie Vivare heeft al veel maatregelen genomen nadat wetenschappelijk onderzoeksinstituut Crisislab een jaar geleden een onderzoek publiceerde over de brandveiligheid van de flat aan het Gelderseplein. Crisislab constateerde toen dat de flat veilig was en dat niemand vooraf rekening kan houden met brandstichting. Er is nu onder meer een installatie aangebracht die de verspreiding van rook flink vertraagt.

Directeur-bestuurder Eric Angenent van Vivare zei woensdag dat de corporatie brandveiligheid nog nadrukkelijker onder de aandacht van bewoners gaat brengen, ook bij anderstaligen. Onder leiding van de brandweer komen er regelmatig ontruimingsoefeningen in zowel de hoogbouw als de huurwoningen van Vivare. „De adviezen die de Onderzoeksraad geeft zijn van belang voor alle corporaties in heel Nederland. Alle corporaties moeten daar nog eens goed over nadenken”, aldus Angenent.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal