Kaart: hier viel tot woensdagochtend de meeste regen

Print
Kaart: hier viel tot woensdagochtend de meeste regen

Ook in Heerlen waren veel straten ondergelopen. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Gulpen / Ingber / Reijmerstok / Slenaken / Beutenaken / Epen / Trintelen / Nijswiller / Partij / Wahlwiller / Wittem / Eyserheide / Piepert / Eys / Elkenrade / Wijlre / Heijenrath / Mechelen / Diependal / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade -

De meeste regen viel dinsdag en woensdagnacht in de gemeente Voerendaal en in Gulpen-Wittem. Daar werd op plekken bijna 100 millimeter neerslag gemeten door het KNMI. De telefoon staat sindsdien bij meerdere gemeenten roodgloeiend, blijkt uit navraag.

Ook in Heerlen, Landgraaf, Kerkrade en Simpelveld viel tussen dinsdag en woensdagochtend tot 86 millimeter regen, zo blijkt uit de voorlopige cijfers van het KNMI woensdagmiddag (zie de kaart hieronder). Het metrologisch instituut spreekt van een dag met zware regen als er meer dan 50 millimeter is gevallen.

Lees ook: Brandweer waarschuwt voor vloedgolf door overlopende waterbuffer in Hoensbroek

Binnen de Zuid-Limburgse gemeenten bleken grote verschillen te zijn in de hoeveelheid neerslag. Zo viel in het noordwesten van Heerlen ‘slechts’ 30 tot 45 millimeter, terwijl in het zuidoosten tussen de 75 en 90 millimeter werd geregistreerd.

Kaart: hier viel tot woensdagochtend de meeste regen
Neerslag op basis van data van 177 weerstations in Nederland van het KNMI Foto: De Limburger

Meldingen

In Heerlen stromen de meldingen van wateroverlast woensdagmiddag binnen bij de gemeente, aldus een woordvoerder. Exacte cijfers kon ze niet geven. „Op dit moment zijn we volop bezig met het bestrijden van de wateroverlast. In een later stadium komen we toe aan het opmaken van de balans.”

Ook in Landgraaf en Kerkrade staat de telefoon op het gemeentehuis roodgloeiend. „Het is ontiegelijk druk. Ik schat dat we tussen de honderd en tweehonderd meldingen hebben gehad over verstopte riolen en kolken, ondergelopen kelders en met vragen over zandzakken. Het gaat maar door”, aldus een woordvoerder van de gemeente Landgraaf. Ook bij de gemeente Kerkrade kwamen tot woensdagmiddag toe zo’n honderd calamiteitenmeldingen binnen.

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg had woensdagmiddag nog geen overzicht van het totaal aantal meldingen over de wateroverlast in Zuid-Limburg.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen