Fosforbom in Pey blijkt knetterende hoogspanningskabel

Print
Fosforbom in Pey blijkt knetterende hoogspanningskabel

Afbeelding: ANP

Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg / Berkelaar / Hingen / Ophoven -

Hulpdiensten hebben woensdagmiddag in Pey, gemeente Echt-Susteren, een appartementencomplex en nog drie woningen ontruimd. Dat gebeurde nadat bewoners eerder die middag knetterende geluiden hadden gehoord en rook uit de grond hadden zien komen.

De gealarmeerde brandweer dacht in eerste instantie dat het om een fosforbom ging uit de Tweede Wereldoorlog. Dat bleek niet zo te zijn: het gaat om een hoogspanningskabel die bloot ligt en rookt. Dat bleek uit onderzoek door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie, aldus de brandweer.

De bewoners van het naburige appartementencomplex en enkele woningen mogen weer terug naar huis. Enexis heeft de spanning van de kabel af gehaald om deze te kunnen repareren.

Gevaarlijke situatie

Door nog onbekende oorzaak was de ondergrondse kabel deels bloot komen te liggen. Een gevaarlijke situatie, aldus de brandweer. Nu de spanning eraf is, is het gevaar geweken.

Dat gebeurde nadat bewoners eerder die middag knetterende geluiden hadden gehoord en rook uit de grond hadden zien komen. De gealarmeerde brandweer ontdekte dat het om een fosforbom gaat uit de Tweede Wereldoorlog.

Een deel van de bewoners kon terecht bij familie, andere werden in het naburige gemeenschapshuis Peyerhof opgevangen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is onderweg om het explosief aan de Kerkstraat onschadelijk te maken.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen