Wateroverlast rukt op naar noordelijk Limburg

Print
Wateroverlast rukt op naar noordelijk Limburg

Campinggasten pakken hun biezen in de omgeving Roermond. Afbeelding: Jan-Paul Kuit

Roermond / Echt / Sittard -

De wateroverlast die Zuid-Limburg al sinds woensdagmiddag teistert, rukt op naar noordelijker delen van de provincie.

De Veiligheidsregio Limburg-Noord kondigde om 19.30 uur de zogenaamde GRIP-4 af, een verhoogde staat van paraatheid, zo meldde burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren op Facebook. Het hoogwater-calamiteitenteeam van Echt-Susteren werd bijeengeroepen.

Lees ook: Campinghouders De Weerd bij Roermond slaan alarm: tientallen kampeerders moeten hun caravans weghalen vanwege hoogwater

Hoogste stand

De Roer gaat vannacht of donderdagochtend de hoogste waterstand ooit bereiken, meldt diezelfde Veiligheidsregio op de website. Verwacht wordt dat er dan 180 kubieke meter per seconde door het riviertje stroomt. Een kaartje op de site toont de gebieden die gaan overstromen. Het grootste deel daarvan is onbewoond.

Wateroverlast rukt op naar noordelijk Limburg
De verwachtte overstromingen rond de Roer in beeld. Foto: Veiligheidsregio Limburg Noord

Swalm en Maas

De gemeente Roermond gaat via sociale media de inwoners ook informeren over wateroverlast die kan optreden bij Roer, Swalm en Maas. ‘Ook daar hebben ze te maken met veel neerslag en met heel veel water uit de Ardennen en Eifel. Dit kan leiden tot zeer hoge waterstanden en wateroverlast in het stroomgebied van de die rivieren’, aldus de uitleg hierover door de Veiligheidsregio. ‘Deze rivieren zullen mogelijk buiten hun oevers treden maar het is niet duidelijk wanneer dat gebeurt. De gemeente Roermond is begonnen met voorzorgsmaatregelen’.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen