Brug in centrum Valkenburg ingestort, auto’s verdwijnen in water

De ingestorte brug in de Emmalaan in hartje Valkenburg. Een witte auto verdwijnt bijna helemaal onder water.  © De Limburger

Valkenburg -

In de Emmalaan in het centrum van Valkenburg is een brug ingestort. Meerdere auto’s zijn daarbij in het water gevallen.

Ruben Van Erp

De brug is vrijwel compleet ingezakt, alleen de balustrade is nog zichtbaar in het kolkende water. Auto’s die naar beneden gevallen zijn, verdwijnen bijna compleet.

In de loop van woensdagavond is een auto in het water tegen de brug aan gedreven, waardoor deze ontzet is geraakt.

Enkele andere bruggen over de Geul zijn instabiel, waarschuwt burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg.

Noodbrug

Prevoo heeft het leger gevraagd om een noodbrug aan te leggen. Op dit moment is het onmogelijk om van de oostkant naar de westkant van het heuvellandstadje te gaan. Het oversteken van de Geul is te gevaarlijk, zegt de burgemeester.

Verder roept de burgemeester het Rijk op de Wet tegemoetkoming schade bij rampen in werking te stellen. „De schade is niet te overzien”, zegt hij. Van de omvang van de schade kan pas een beeld worden verkregen als het water weg is. „We zijn nog weken bezig met herstelwerkzaamheden.”

Ook kondigde Prevoo een noodverordening aan, onder meer om ramptoeristen te weren.

Volgens de burgemeester zitten nog veel mensen vast in hun woning zonder stroom. Daardoor is geen communicatie meer mogelijk als hun mobieltjes leeg raken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lees ook: Ongelooflijke beelden uit Valkenburg: mensen geëvacueerd met shovel, militairen springen bij

De brug in de Emmalaan in normale tijden.  © De Limburger

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal