Ierland wil niet mee in wereldwijd belastingplan

Print
Ierland wil niet mee in wereldwijd belastingplan

Ierlands minister van Financiën Paschal Donohoe wil vasthouden aan de 12,5 procent belasting voor bedrijven in zijn land. Afbeelding: Getty Images

Ierland houdt vast aan zijn bezwaren tegen een internationaal belastingplan. Minister van Financiën Paschal Donohoe heeft dat gezegd, nadat de krant Irish Examiner eerder had gemeld dat Ierland zijn verzet zou staken.

Maar met het huidige plan kan Ierland niet instemmen, liet Donohoe weten aan staatsomroep RTE. Het belastingplan, waar al meer dan 130 landen zich achter hebben geschaard, gaat uit van een minimumbelastingtarief voor bedrijven van 15 procent. Bovendien zouden multinationals belasting moeten gaan betalen in alle landen waar ze zaken doen.

Lees ook: Brussel ruikt kans om belastingontwijking aan te pakken na plan van Biden

Belastingparadijs

Ierland heeft momenteel een belastingtarief van 12,5 procent, waarmee het grote internationale bedrijven als Apple en Facebook heeft gelokt. Mede door dat gunstige belastingklimaat wordt Ierland door sommige organisaties en overheden ook beschouwd als een belastingparadijs.

Donohoe zegt wel te willen onderhandelen, maar dat op basis van het lagere percentage te willen doen. „Dit tarief is al tientallen jaren een belangrijk onderdeel van ons economisch beleid. Ierland blijft zich inzetten voor de mogelijkheid die kleine landen hebben om een concurrentievoordeel te behalen.”

Paria

De Irish Examiner had juist op basis van overheidsbronnen geschreven dat Ierland het percentage van 12,5 procent zou willen loslaten. Het land zou willen voorkomen als een internationale paria te worden gezien.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee