Groot alarm voor Maas: hogere waterstand verwacht dan bij overstromingen 1993 en 1995

Print
Groot alarm voor Maas: hogere waterstand verwacht dan bij overstromingen 1993 en 1995

Mensen bekijken de hoge Maas in Kessel. Afbeelding: Stefan Koopmans

Belfeld / Asenray / Reuver / Beesel / Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Gennep / Afferden / Siebengewald / Bergen / Well / Wellerlooi / Aijen / Nieuw-Bergen / Heukelom / Knikkerdorp / Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo -

Inwoners van Noord- en Midden-Limburg die in de buurt van de Maas wonen moeten er rekening mee houden dat ze op korte termijn zware overlast zullen ondervinden van hoogwater in de Maas.

Antoin Scholten voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord, spreekt van een ‘ongekende situatie’. Ook Jos Teeuwen van het Waterschap Limburg heeft een situatie zoals deze nog nooit meegemaakt. „De afvoer van de Maas is meer dan tijdens de overstromingen in 1993 en 1995.” Benadrukt werd dat er sinds de overstromingen weliswaar hoogwatermaatregelen zijn genomen, maar de stroom water die nu door de rivier gaat is nog nooit zo groot geweest.

Lees ook: Deze gebieden in Noord- en Midden-Limburg lopen mogelijk onder water vanwege de hoge waterstand van de Maas

Rondom de Hambeek in Roermond moeten zo’n vijfhonderd huishoudens evacueren. Naar verwachting bereikt de Roer vrijdagmiddag dezelfde hoogte als de Maas, waardoor de Roer het water niet meer kwijt kan in de Maas. Ten noorden en zuiden van de monding van de Hambeek in Roermond zal dat leiden tot problemen.

Paraat

Scholten riep inwoners van Noord- en Midden-Limburg op om paraat te staan de komende dagen. „We doen een beroep op de zelfredzaamheid van mensen. Ze zullen zelf ook maatregelen moeten nemen om hun huis te beschermen tegen het water.”

Lees ook: Alarmfase 1 in Noord- en Midden-Limburg: ‘We krijgen een situatie waarin nog nooit zoveel water is afgevoerd door de Maas

Scholten deed ook een oproep aan mensen om weg te blijven van de gebieden waar de rivier buiten haar oevers treedt. „Op ramptoerisme zitten we niet te wachten. We zullen dan ook bestuurlijke maatregelen gaan nemen om dat te voorkomen.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen