Wout Poels verliest bolletjestrui op laatste klim van de Tour

Print
Wout Poels verliest bolletjestrui op laatste klim van de Tour

Poels begon donderdag nog als leider van het bergklassement. Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

Blitterswijck -

Wout Poels is er donderdag niet in geslaagd om zich te verzekeren van de bolletjestrui. De Limburger van Bahrain-Victorious kwam in de achttiende etappe van de Tour de France nipt tekort om zijn voorsprong te behouden en moest toezien hoe geletruidrager Tadej Pogacar op de laatste serieuze col van deze ronde de beslissende punten pakte.

Pogacar won de rit naar de top van Luz-Ardiden en nam zodoende de leiding in het bergklassement over van Poels.

Mocht de Sloveen tijdens de laatste drie etappes (twee sprintritten en een tijdrit) niets geks overkomen, dan sleept hij in Parijs voor het tweede jaar op een rij drie truien in de wacht. De 22-jarige Pogacar gaat ook aan de leiding in het jongerenklassement.

Toch zal Poels zich de komende dagen nog wel een beetje bergkoning voelen. Omdat Pogacar uiteraard in het geel rijdt, mag de Limburger de bolletjestrui nog wel blijven dragen, net als Vingegaard als nummer twee in het jongerenklassement in het wit rijdt.

Als alles normaal verloopt bereikt Poels in de bollentrui Parijs, waar hij met zijn collega’s van Bahrain vrijwel zeker het podium op mag vanwege de winst in het ploegenklassement.

Theunisse en Rooks

De dappere Poels had zich in een select gezelschap kunnen fietsen. Pas twee keer eerder won een Nederlander het bergklassement. De laatst keer was in 1989, toen Gert-Jan Theunisse met het iconische tricot aan de haal ging. Een jaar eerder sleepte Steven Rooks de prijs in de wacht.

Wout Poels verliest bolletjestrui op laatste klim van de Tour
Pogacar was opnieuw oppermachtig in de Pyreneeën. Foto: Hollandse Hoogte / AFP

Poels begon de 130 kilometer lange etappe van Pau en Luz Ardiden met een voorsprong van elf punten op Pogacar, maar wist dat er donderdag nog veel punten te verdienen waren.

Politie-inval

De voorbereiding van de Limburger was lang niet ideaal. Woensdagavond deed de politie een inval in het hotel van zijn ploeg Bahrain Victorious. „Het verstoorde onze avond. We konden ons pas iets later laten masseren en gaan eten”, stelde Poels voor de start. De man uit Blitterswijck had geen idee waarvoor de actie was bedoeld.

Poels zette de knop echter knap om. Op de Tourmalet, de voorlaatste klim van de dag, sprokkelde hij punten door met een versnelling naar een groepje koplopers toe te rijden.

Beslissing

De beslissing viel echter op de slotklim naar Luz Ardiden, waar dubbele punten klaarlagen. Poels moest op de tweede buitencategorie-col op een rij al vroeg lossen, waardoor hij wist dat het heel lastig werd. Pogacar had namelijk genoeg aan een derde plaats. Hij pakte echter zijn derde ritzege in de Tour de France.

Wout Poels verliest bolletjestrui op laatste klim van de Tour
Pogacar heeft Vingegaard en Carapaz afgeschud. Foto: Hollandse Hoogte / AFP

De strijd om de bolletjestrui is nu beslist. In de sprintetappes van vrijdag en zondag, naar Libourne en Parijs, staan alleen heuveltjes van de vierde categorie op het programma, met bovenop slechts schamele puntjes. Zaterdag wacht de renners een tijdrit.

Pogacar heeft in de strijd om het geel een ruime voorsprong van ruim vijf minuten op zijn naaste achtervolgers Vingegaard en Richard Carapaz. Rigoberto Uran zakte donderdag door het ijs en verloor zijn vierde plaats. Wilco Kelderman, die zesde stond, steeg zodoende een plekje. Het verschil met nummer podiumklant Carapaz is meer dan 2,5 minuut.

Tadej Pogacar heeft zijn overmacht in de Tour de France onderstreept met winst in de laatste bergrit. De Sloveen van UAE-Team Emirates sprintte in het hooggelegen Luz Ardiden naar de ritwinst, voor de Deen Jonas Vingegaard van Jumbo-Visma en de Ecuadoraan Richard Carapaz. Dat is ook de volgorde in het algemeen klassement.

Lees ook: Niet geheel tevreden Kelderman stijgt naar vijfde plaats

Met zijn derde ritzege verzekerde Pogacar zich al van winst in het bergklassement. Dat ging ten koste van Wout Poels die de bollentrui droeg. Wilco Kelderman finishte als negende en klom over de Colombiaan Rigoberto Urán naar de vijfde plaats in het algemeen klassement. Na een vlakke rit vrijdag volgt zaterdag nog een individuele tijdrit. Pogacar heeft een veilige marge van bijna 6 minuten op Vingegaard. Zondag eindigt de Tour op de Champs-Élysées in Parijs.

In de laatste Pyreneeënrit begonnen Julian Alaphilippe en Matej Mohoric als eersten aan de Tourmalet, een klim over 17 kilometer met een gemiddelde stijging van 7,3 procent. 6 kilometer onder de top kregen de vluchters gezelschap van een achttal onder wie de Fransman David Gaudu. Bij de groep klassementsmannen moest Urán afhaken. De Fransman Pierre Latour passeerde als eerste de top, Poels sprintte naar de vierde plaats en tien punten die uiteindelijk niet genoeg waren voor de eindzege in het bergklassement.

Wout Poels verliest bolletjestrui op laatste klim van de Tour
Vingegaard en Kuss feliciteren ritwinnaar Pogacar. Foto: Hollandse Hoogte / AFP

Gaudu kwam in de afdaling alleen voorop en begon met een voorsprong van slechts 20 seconden aan de slotklim. Dylan van Baarle deed namens Ineos het kopwerk, duidelijk met als doel Carapaz aan de ritzege te helpen. Gaudu zag de groep 9 kilometer onder de top passeren. De Pool Rafal Majka, ploeggenoot van Pogacar, verhoogde 5 kilometer onder de top het tempo. Voor Poels ging het te hard.

Op 3 kilometer volgde de verwachte versnelling van Pogacar. Carapaz, Vingegaard, de Amerikaan Sepp Kuss en de Spanjaard Enric Mas konden volgen. In de laatste kilometer was Kuss de eerste die afhaakte waarna de beste drie klimmers van deze Tour finishten in dezelfde volgorde als woensdag op de Col du Portet.