Voormalig dartskampioen Andy Fordham (59) overleden

Print
Voormalig dartskampioen Andy Fordham (59) overleden

Andy Fordham (archiefbeeld). Afbeelding: PROSHOTS

De dartswereld heeft een kleurrijk gezicht verloren. Andy Fordham is donderdag op 59-jarige leeftijd overleden.

Fordham won in zijn dartscarrière vele prijzen, maar de kroon op zijn werk bereikte hij in 2004, toen hij in de finale van de Lakesde Mervyn King wist te verslaan en wereldkampioen werd.

The Viking was bij het grote publiek ontzettend populair, mede door zijn kolossale voorkomen en lange, woeste haren. Ook zegevierde hij in 1999 bij de World Masters, bereikte hij in 2002 de halve finale van de World Darts Trophy en in 2003 de halve finale van de International Darts League.

Fordham was een van de laatste wereldkampioenen van het oude format, voordat de PDC het officiële wereldkampioenschap ging organiseren. De in Charlton geboren Fordham maakte in 2009 de overstap van de BDO naar de PDC, maar na enkele jaren keerde hij in 2013 toch weer terug naar de BDO.

Fordham kampte al langer met gezondheidsproblemen. Hij overleed donderdag in het bijzijn van zijn vrouw aan de gevolgen van een leveraandoening. Daarvoor werd hij begin 2020 al opgenomen in het ziekenhuis. Naast de leverproblemen had Fordham een opstopping in zijn dunne en dikke darm. De darter was in die tijd ook veel aangekomen door privéproblemen, terwijl hij in een eerder stadium juist veel was afgevallen.

Voormalig dartskampioen Andy Fordham (59) overleden
Andy Fordham (archiefbeeld). Foto: ANP

In 2007 werd hij al eens afgevoerd naar het ziekenhuis door ernstige ademhalingsproblemen. Dat kwam door vocht in zijn longen. Hij had een levertransplantatie nodig, stopte met drinken en viel 108 kilo af. Fordham kon negen maanden niet darten en keerde toen weer terug op het circuit, maar zijn oude niveau vond hij nooit terug.

Volgend jaar zou Fordham meedoen aan het WK voor senioren, waar bijvoorbeeld ook Phil Taylor aan mee zal doen.