Video: Maaseik houdt de adem in, oproep van burgemeester: ‘Wij vragen u om uit Maaseik weg te blijven’

Zo hoog staat de Maas onder de brug bij Maaseik. © Het Belang van Limburg

Maaseik -

Maaseik beleeft bange uren. Het water staat de Belgische stad letterlijk tot aan de lippen. En het ergste is nog niet voorbij.

Ron Langenveld

Volgens burgemeester Johan Tollenaere verwachten de experts dat het Maaswater bij de Belgische grensplaats de komende uren nog zal stijgen. En de vraag is of de kademuren en dijken dat aankunnen. Naar verwachting zal het gevaar voor de Belgische stad pas rond het middaguur geweken zijn.

Tollenaere deed op Facebook een oproep om weg te blijven uit de stad. „Wij vragen u om uit Maaseik weg te blijven.” Ook deed hij de suggestie aan de inwoners, om indien mogelijk een veilig heenkomen elders te zoeken. „Het is nog altijd verstandig om de stad te verlaten tot alles achter de rug is.”

Op diverse plekken bij Maaseik zijn met zandzakken kades opgehoogd. De bewoners van het gehucht Heppeneert bij Maaseik zijn grotendeels geëvacueerd. Waarschijnlijk wordt de Ring, een van grote toegangsweg rond Maaseik uit veiligheidsoverwegingen afgezet voor verkeer.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal