Het echte rallygevoel beleven in een Yaris?!
© Marco Zamponi
Toyota had voor het WRC een betere basis nodig voor zijn rallywapen. Dat is deze GR Yaris, een echte homologatiespecial.
Een koolstofvezel dak, aluminium plaatwerkdelen, een verlaagde daklijn en een instelbaar centraal differentieel. Geen omschrijving van een peperdure exoot, maar de kenmerken van de Toyota GR Yaris. De Japanners hadden een optimale basis nodig voor de rallysport en de normale vijfdeurs Yaris voldeed niet. De ontwikkeling is deels gedaan door viervoudig WRC-kampioen Tommi Mäkinen, die ook Toyota’s rally-auto construeert. Het resultaat is een verbluffende homologatiespecial. De GR Yaris is de enige variant met drie deuren en heeft totaal andere afmetingen. Hij is 5,5 centimeter langer, 6 centimeter breder en aan de achterkant 9,5 centimeter lager. Alleen de koplampen, buitenspiegels, achterlichten en antenne komen nog overeen met de vijfdeurs.
Autotest Toyota GR Yaris. — © Autovisie
Aandrijving
Onder de motorkap een speciaal voor deze versie ontwikkelde 1,6-liter driecilinder turbomotor met 261 pk en 360 Nm. Die is gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak en er is permanente vierwielaandrijving. Tegen het achterdifferentieel heeft de GR Yaris een elektronisch aangestuurde platenkoppeling met drie standen. Het uitgangspunt in Normal is 60% voor en 40% achter, in Sport 30/70 en in Track 50/50. Het voor- en achterdifferentieel hebben standaard geen sperinrichting, maar zijn optioneel wel van torsen-diffs te voorzien. Voorts heeft hij als enige Yaris een multi-link achteras (van de CH-R), enorme remmen, 18-inch wielen, een dubbele uitlaat en dat voor 53.995 euro.
© Marco Zamponi
Rijgedrag
Op een druilerige dag organiseren we onze eigen rally van Flevoland. Eerst in de polder met zijn haakse hoeken en later een special stage op het compacte Midland Circuit om de variant met sperren te proberen. Op de openbare weg ben je in deze Yaris vrijwel iedereen te snel af. Het onderstel is allerminst knalhard en heeft als een echte rallyauto genoeg incasseringsvermogen om oneffenheden te verwerken. De banden blijven daardoor aan de grond en hij is heel communicatief. De neus laat zich goed inschatten door de hoge zitpositie, maar een centimeter of tien lager zitten zou het contact met de auto nog beter maken. Al kan dat het enthousiasme niet temperen. Opgejaagd door de sterke driecilinder die wel even nodig heeft om op krachten te komen. Halverwege zijn toerenbereik begint hij echt tempo te maken en blijft hij goed doortrekken tot meer dan 7000 toeren per minuut.
De rechterhand vindt makkelijk het verhoogde pookje om de volgende korte versnelling van de strakke zesbak erin te leggen. Tijdens terugschakelen is er (uitschakelbaar) automatisch tussengas, maar de pedalen staan ook goed om dat zelf te verzorgen. Het middelste pedaal bedient uitstekend op hun taak berekenende remmen. Die zijn niet extreem bijterig en daardoor nauwkeurig te doseren. De besturing geeft ook fijne feedback, is aangenaam direct en mist alleen rond de middenstand wat scherpte. Daardoor duikt de voortrein niet zo fel bochten in als je zou wensen. Daar is wat aan te doen door hem de bocht in te remmen of fluks in te sturen. Dan duwt de achterzijde de neus iets naar binnen om de richtingverandering op een welkome manier te versnellen. Op het haakse bochtenwerk is de perfect bijtende handrem een noodzakelijk hulpje. De achteras wordt zelfs ontkoppeld als je aan de hefboom trekt om het effect te maximaliseren. Daardoor zijn ongekend precies te controleren handremslips mogelijk. Is het eerste deel van de bocht afgewerkt, dan is het aanvalsplan: vroeg op het gas! De vierwielaandrijving trekt hem meestal neutraal de bocht uit met een klein beetje overstuur in de Sport-stand. Lopen de zijdelingse krachten op, dan wil hij best overhellen. De beide banden aan de binnenkant van de bocht gaan doorslippen en dat kost snelheid. Beter de versie met sperdifferentiëlen nemen?
© Marco Zamponi
Strak
Ja, zo blijkt later als we de GR Yaris met het 2500 euro kostende Performance Pack rijden. Dat bevat een straffer onderstel, een dikkere stabilisator vóór, Michelin Pilot Sport 4S-banden en de verlangde torsen-differentiëlen in de voor- én achteras. Een koopje voor dergelijke hardware. Van de tien exemplaren die Toyota vorig jaar kon verkopen, was er dan ook geen eentje zonder dat pakket. Op het Midland-baantje is onmiddellijk duidelijk waarom. Door de sperren zijn er geen doorslippende binnenwielen meer tijdens het accelereren, de koets wordt vlakker gehouden en hij laat zich op het gas nauwkeuriger sturen. Hij is zelfs in een vierwieldrift te houden! Dat gaat echter niet zomaar, want de Michelins genereren heel veel grip, misschien wel te veel. Zelfs in natte omstandigheden moest in de Sport-modus namelijk zeer bruusk te werk worden gegaan. Hard op de bocht afrijden, stevig remmen om de kont te ontlasten, vervolgens agressief het stuur de andere kant opzwiepen en dan meteen scherp insturen. De vooras bijt zich vast, de auto begint te roteren en de stabiele achterzijde breekt geleidelijk uit. Voor een hatchback met zo’n korte wielbasis en grote spoorbreedtes gebeurt dat op een verbazingwekkend kalme manier. Dat komt ook doordat de demping van de achteras niet keihard is. Een nogal veilige set-up en dat is te billijken voor een auto die zo vierkant op zijn wielen staat. Hij schiet niet onder je vandaan, maar veegt langzaam zijwaarts. Vervolgens moet direct het gas erop om hem met kleine stuurbewegingen in een spectaculaire drift te houden. Prachtig balancerend over de grenzen van de grip. Met nauwelijks stuuruitslag, maar wel volledig haaks en het gas modulerend de bocht door. Let wel, de vierwielaandrijving moet in de Sport-stand staan. Dat is onze voorkeurstand, want daarin voel je de achterzijde heerlijk op het gas drukken. In de normale modus voelt hij aan als een voorwielaandrijver met heel veel tractie en in de Track-stand plakt hij aan het wegdek. Dan heeft hij een neutrale balans die op het kortere bochtenwerk naar onderstuur neigt, maar je kunt er dan heel veel snelheid uithalen. Ongeacht de rijmodus is het echte rallygevoel nadrukkelijk aanwezig in deze homologatiespecial. En wie had dat ooit gedacht aan te treffen in een Yaris!
© Marco Zamponi
Eindoordeel
Toyota heeft de homologatiespecial op een overtuigende manier nieuw leven ingeblazen. Kosten noch moeite zijn gespaard om een echte liefhebbersauto te creëren. Daarin is het op een fantastische manier geslaagd.