Brand in kasteel Den Halder in centrum van Valkenburg

Print
Brand in kasteel Den Halder in centrum van Valkenburg

Het trappenhuis na de brand. Afbeelding: De Limburger

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt -

In het door hoogwater zwaar getroffen Valkenburg heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag brand gewoed in kasteel Den Halder.

De brand ontstond rond half vier, toen Enexis de noodaggregaten voor de stroomvoorziening aanzetten. Door het hoogwater in Valkenburg was de elektriciteit in het centrum donderdagavond al uitgevallen.

Meterkast

In de meterkast, die zich in het trappenhuis van het veertiende-eeuwse kasteel bevindt, ontstond waarschijnlijk kortsluiting. Omwonenden waarschuwden meteen de brandweer. Die was snel ter plekke en had de brand al vlot onder controle.

Met name in de hal is de ravage enorm. De eikenhouten trap is zwartgeblakerd. De ruiten zijn uit de sponning van de vensters gesprongen. Op de bovenste verdiepingen beperkt het zich vooralsnog tot flinke roetschade.

Brand in kasteel Den Halder in centrum van Valkenburg
Kasteel Den Halder. Foto: De Limburger

Henri Spronck heeft zijn kantoren op de begane grond van het kasteel. „We waren net klaar met opruimen en schoonmaken”, zegt hij. „De troep die het water hier had achtergelaten ligt nog buiten. En dan krijg je nu dit eroverheen.”

Kerk

Het kerkbestuur ging meteen kijken of er iets aan de hand was in de historische Nicolaas- en Barbarakerk, aan de overkant van de straat. In die kerk - extreem zwaar getroffen door de wateroverlast - hangt eenzelfde meterkast als in het kasteel. Die functioneerde echter normaal.

Beeld van Sint-Nicolaas drijft door de kerk van Valkenburg

In de Oude Kerk van Valkenburg heeft het hoogwater flink huisgehouden. Het water stond er zeker een meter hoog, zoals aan de vochtige pilaren is te zien. Het levensgrote beeld van patroonheilige Sint-Nicolaas is van de sokkel gevallen en door de kerk gaan drijven. Daarbij is het beeld zwaar beschadigd.

Brand in kasteel Den Halder in centrum van Valkenburg
Het beeld van Sint-Nicolaas is zwaar beschadigd. Foto: De Limburger

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee