Dijken en kades verzwakt door lekkages, geen waterpiek maar langdurige golf

 © ANP

Venlo -

In verschillende dijken en kades zijn lekkages geconstateerd. In Roermond is het bedrijventerrein Willem Alexanderhaven ontruimd. Er is geen garantie dat de dijk in het Roermond het gaat houden.

Jos Bouten

Volgens Jos Teeuwen van het Waterschap is er geen sprake meer van een waterpiek, maar van een stabiel niveau dat anderhalve dag kan aanhouden in Noord- en Midden-Limburg. Daardoor raken de dijken in heel Noord- en Midden-Limburg verzadigd en komt er water aan de achterkant binnen. Wat nu in Roermond gebeurt, kan overal plaatsvinden. Het Waterschap zet pompen in om het droog te houden achter de kijken. Militairen staan klaar om in te grijpen als het mis gaat met kades en dijken, aldus voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord.

Lees ook: Hoogwaterpiek verlaat Limburg maandagmorgen

Duitse hulp

Scholten krijgt veel hulp aangeboden door Duitse gemeenten. Ze willen evacuees opvangen en brandweermensen, technici en pompen sturen. Nederland heeft daar niet om durven te vragen omdat de Duitsers zelf de nodige problemen hebben met hoog water. De gemeente Beesel heeft brandweermensen uit Brüggen over de vloer, Nettetal heeft accommodaties beschikbaar gesteld, Straelen

Ramptoerisme

Scholten riep ramptoeristen uit het hele land om weg te blijven. „ Kom volgende week om mee te helpen de rommel op te ruimen, dan krijgt u ook nog een stuk vlaai.”

Lees ook: Gezamenlijk zandzakken volscheppen om Leudal te beschermen tegen het water

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal