Zondvloed treft Oostenrijkse plaats bij Salzburg

Print
Zondvloed treft Oostenrijkse plaats bij Salzburg

Ook in Oostenrijk zorgde hevige regenval voor kolkende watermassa’s. Afbeelding: Twitter

Ook Oostenrijk kan meepraten over wateroverlast. Ongekend zware regenval maakte van een beek een woest kolkende stroom, die delen van de binnenstad van Hallein overstroomde. Op videobeelden die via sociale media worden verspreid, is te zien dat een zondvloed het stadje bij Salzburg overspoelt en onder meer auto’s en hekwerken meesleurt.

Reddingswerkers gebruikten boten en vrachtwagens om mensen te redden die opgesloten zaten in hun huizen. Volgens de brandweer waren er aan het einde van zaterdagavond geen meldingen over vermisten, gewonden of doden. Volgens de autoriteiten is het waterpeil inmiddels gedaald.

„De situatie is zeer kritiek, deels dramatisch”, zei een politiewoordvoerder eerder zaterdagavond. De bevolking was gewaarschuwd voor de verwachte extreme omstandigheden en aangeraden absoluut niet in de kelder te gaan zitten. Burgemeester Alexander Stangassinger sprak eerder van een catastrofe, aldus de krant Salzburger Nachrichten. In een school is een noodcentrum ingericht voor mensen die geen opvang hebben.

Ook andere delen van Oostenrijk, zoals Tirol en de hoofdstad Wenen, zijn getroffen door noodweer. Op sommige plaatsen viel in korte tijd 80 millimeter regen.

Lees hier alles over de waterramp in Limburg

In de stad Salzburg werd langs rivier de Salzach uit voorzorg een waterkering gebouwd. In Kufstein werden mensen opgeroepen gebouwen niet te verlaten en zich terug te trekken naar hogere verdiepingen. In het stedelijk gebied heeft het water uit de zijrivieren van de Inn de straten al bereikt. Een straat werd afgesloten vanwege mogelijke aardverschuivingen.

Regen- en onweersbuien zetten in Wenen kelders en tunnels onder water. De brandweer moest daar meer dan 500 keer in actie komen.