Waterschap bouwt nooddijk bij Boxmeer

Print
Waterschap bouwt nooddijk bij Boxmeer

Overal langs de Maas zijn tijdelijke waterkeringen geplaatst, zoals hier bij Arcen. Afbeelding: ANP

Groeningen / Boxmeer -

Waterschap Aa en Maas heeft zaterdagavond een nooddijk van drie kilometer lang aangelegd tussen de Brabantse gemeente Boxmeer en het buurtschap Groeningen. Dat was nodig om te voorkomen dat het achterland zou overstromen als de Maas zondag het hoogste punt bereikt.

De nooddijk loopt deels over grond van particulieren. Burgemeester Karel van Soest heeft daar speciaal toestemming voor gegeven vanwege de noodsituatie. Als het Maaswater weer is gezakt haalt het waterschap de nooddijk weer weg. Zondag wordt nog een opening tussen de nooddijk en de Maasdijk opgevuld, om te voorkomen dat rivierwater via de achterkant alsnog het land overstroomt.

Lees ook: Well maakt voorzichtig de balans op en stoort zich aan ramptoerisme: ‘Er is geen controle’

Boxmeer heeft net als enkele Limburgse gemeenten een noodverordening afgekondigd zodat toeschouwers waterwerkers niet in de weg lopen. Er zijn in het stroomgebied van de Maas in de noordelijkste punt van Limburg, bij Nijmegen en in Brabant ook tal van dijken en toegangswegen naar dijken afgesloten. Wie die afzettingen negeert, kan een bon krijgen. De gemeenten roepen ramptoeristen op om weg te blijven. Zondagmorgen was het in Mook op de grens van Limburg en Gelderland al behoorlijk druk.

Lees hier alles over de waterramp

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen