Grootste gevaar geweken voor Noord- en Midden-Limburg

Print
Grootste gevaar geweken voor Noord- en Midden-Limburg

Afbeelding: Ermindo Armino

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Het overgrote deel van Noord- en Midden-Limburg kan opgelucht ademhalen: het grootste gevaar is geweken.

Dat bleek zondag aan het begin van de avond tijdens een nieuwe persconferentie van de Veiligheidsregio Limburg-Noord, waar de hulpdiensten de laatste stand van zaken gaven over het hoogwater in Limburg.

Lees ook: Uit voorzorg ontruimd VieCuri gaat woensdag weer open

Risico’s

Slechts in de gemeenten Bergen, Gennep en Mook en Middelaar zullen inwoners de adem nog even moeten inhouden, zegt voorzitter Antoin Scholten, die eraan toevoegt dat in die gemeenten op dit moment geen plekken bekend zijn die grote risico’s lopen. Hij erkent dat de regio “door het oog van de naald is gekropen”. Scholten: “Ik vrees dat dat zo is. Maar het is gelukt dankzij de inzet van veel vrijwilligers, hulptroepen zoals defensie en het waterschap.”

Lees ook: Achterblijver in De Weerd ziet veel dieren verdrinken: ‘De konijnen zaten op de bloembakken’

Op veel plekken keren geëvacueerde inwoners inmiddels weer terug naar hun huizen, zegt Scholten. “De meeste mensen zullen hun woning aantreffen zoals ze die ook verlaten hebben.”

Grootste gevaar geweken voor Noord- en Midden-Limburg
Foto: Ermindo Armino
Grootste gevaar geweken voor Noord- en Midden-Limburg
Foto: Ermindo Armino

Het Waterschap Limburg geeft aan dat vooral ten zuiden van de A67 vrijwel alle gebieden zijn vrijgegeven, maar dat in het gebied ten noorden van die weg nog volop geinspecteerd wordt. Zolang die inspecties nog aan de gang zijn, kunnen geevacueerde bewoners nog niet naar huis. Groen licht daarvoor kan volgens het Waterschap Limburg mogelijk zondagavond komen, maar er is ook een kans dat het gebied pas maandagavond wordt vrijgegeven.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen