Van Aert completeert unieke Tour-trilogie, tweede eindzege voor Pogacar

Print
Van Aert completeert unieke Tour-trilogie, tweede eindzege voor Pogacar

Pogacar, Poels en Van Aert. Afbeelding: ANP

De laatste etappe in de Tour de France is gewonnen door Wout van Aert. Hij was voor de tweede dag op een rij de sterkste, alleen dit keer in de massasprint. Tadej Pogacar kwam veilig over de finish en won zo voor het tweede achtereenvolgende jaar de Ronde van Frankrijk.

De renners hielden tijdens de eerste kilometers de traditie in stand door in een heel traag tempo naar Parijs te rijden. Daarbij nam met name geletruidrager Pogacar alle tijd om op de foto te gaan met verschillende (groepjes) renners. Een van zijn knechten, Mikkel Bjerg, kreeg de eer om het laatste bergpunt van deze Tour de France op te rapen.

Lees ook: De vier truien vertellen het verhaal van de Tour de France

Zodra de finish op de Avenue des Champs-Élysées voor de eerste keer gepasseerd werd, schoot de wedstrijd in gang. Jonas Rutsch opende het bal. Het was uiteindelijk zijn ploeggenoot Stefan Bissegger die met Harry Sweeny, Patrik Konrad en Casper Pedersen wegraakte. Toen de voorsprong zo’n dertig tellen was, haakte Pedersen opvallend genoeg af. Ondertussen toonde Mark Cavendish nog eens zijn spierballen in de tussensprint tegenover Michael Matthews.

Gegrepen

Het koptrio werd al snel gegrepen, waarna Ide Schelling probeerde weg te komen. Hij kreeg Michael Valgren en Brent Van Moer mee. Hun maximale voorsprong was een kleine dertig tellen. Het peloton deed er lang over om de vluchters te grijpen. Pas in de laatste ronde op de beroemde Parijse straat gebeurde het. Voormalig Tour-winnaar Geraint Thomas en enkele anderen probeerden ook nog uit te lopen, maar de massasprint was onvermijdelijk.

Mike Teunnisen trok de sprint aan voor Wout van Aert, die Jasper Philipsen en Cavendish afhield. Daarmee heeft de Belg van Jumbo-Visma deze Tour een een berg-, tijd- en sprintrit gewonnen.

De klassementen

Net zoals vorig jaar wordt Pogacar gehuldigd als de winnaar van de Tour de France in Parijs. Jonas Vingegaard en Richard Carapaz completeren het podium. Wilco Kelderman is met een vijfde plaats de beste Nederlander. Pogacar heeft ook de bolletjestrui en het wit in de wacht gesleept, alleen het groen is voor Mark Cavendish. Bahrain-Victorious, het team van Wout Poels, valt ook nog in de prijzen als de winnaar van het ploegenklassement.