Kabinetscrisis België dreigt om hongerstaking asielzoekers

Alexander de Croo (midden), premier van België. © EPA

De ministers van de Franstalige sociaaldemocraten dreigen uit de Belgische regering te stappen. Als een van de asielzoekers die in hongerstaking zijn om verblijfspapieren af te dwingen overlijdt, willen de PS-bewindslieden niet langer door.

Redactie

Ongeveer vierhonderd migranten die verblijven in een kerk en op de campussen van de universiteiten in Brussel weigeren al sinds eind mei te eten uit protest tegen de afwijzing van hun asielaanvraag. Sommigen van hen drinken sinds vrijdag ook niet meer en gaan snel achteruit. Hun nieren beginnen het te begeven, melden Belgische media.

Verantwoordelijk staatssecretaris Sammy Mahdi, een Vlaamse christendemocraat, wil niet toegeven. Dat is niet eerlijk en nodigt anderen uit hetzelfde te doen, stelt hij. Maar zijn linkse coalitiepartners voeren de druk op hem op, met name de Waalse en Vlaamse groenen en de Waalse sociaaldemocraten. Ze eisen onder meer dat premier Alexander De Croo zich over de kwestie ontfermt.

Speciaal gezant

Mahdi heeft maandag een ‘speciaal gezant’ aangesteld om de patstelling te doorbreken. De topambtenaar moet de hongerstakers helpen hun weg te vinden in het Belgische asielsysteem, bijvoorbeeld om aanspraak te maken op een regeling voor schrijnende gevallen.

De Belgische regering kwam uiterst moeizaam tot stand. Zij verenigt uitersten als de Waalse groenen en de Vlaamse liberalen.

Lees ook: Vlaamse premier Jambon in het nauw door dood arrestant: beelden schokken België

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal