Limburgse wijnbedrijven vrezen voor beschimmelen druivenranken

Wijngaard Martinus in Vijlen © Johannes Timmermans

Limburgse wijngaarden en wijnhuizen hebben tot nu toe weinig schade gehad door de zware wateroverlast, maar houden rekening met het mogelijke mislukken van hun druivenoogst.

Bron: ANP

Omdat de druivenranken vochtig zijn door de regen en de zon nu schijnt, kunnen de gewassen gaan schimmelen. Dat komt naar voren uit een rondgang onder verschillende wijnbedrijven in Limburg. De provincie is met tientallen wijngaarden een belangrijke wijnleverancier in Nederland.

Doordat veel wijngaarden hoog op hellingen liggen is het water na de regenval weggestroomd, geven de wijngaarden aan. Dat zorgt tot nu toe voor weinig schade. „We hebben wel wat lekkages gehad, maar dat heeft niet voor grote problemen gezorgd. Wij liggen hoog, dus het water blijft gelukkig niet staan”, zegt Wijndomein St. Martinus in Vijlen. Ook Wijndomein Holset in Lemiers ervaart weinig schade tot nu toe. „We zien tot nu toe eigenlijk alleen lichte schade buiten. Wij liggen vrij hoog, dus voor ons was het afkloppen.” Volgens De Wijngaardsberg in Ulestraten geldt dat voor de meeste Limburgse wijngaarden, waardoor veel met weinig permanente problemen kampen.

Schimmel

Wel vrezen veel Limburgse wijnbedrijven voor het beschimmelen van de druivenranken. „Die zijn heel lang vochtig geweest door de regen en nu is het erg warm. Daarbij is de bodem helemaal verzadigd, waardoor het blijft dampen. Het is een geweldige omgeving voor schimmels om in te groeien”, zegt Wijndomein St. Martinus. Ook Wijngaard Raarberg in Meerssen, Wijndomein Stokhem in Wijlre, Wijngaard Kruisboom in Klimmen en Wijndomein Holset benoemen het gevaar voor mogelijke schimmels. „Maar het is afwachten hoe de teelt zich ontwikkelt en of dat gebeurt. Dat zullen we de komende weken zien”, zegt Wijndomein Holset.

Wijnbedrijf de Apostelhoeve in Maastricht, die behalve druiven ook kersen verbouwt, heeft de kersenoogst al zien mislukken. „De kersen zijn door de regen opengesprongen, dus die kunnen we nu niet meer gebruiken.” Met de druiven gaat het tot nu toe nog goed. Maar het is belangrijk om alert te blijven op mogelijke schimmels, stelt het bedrijf, die de druiven nu extra goed verzorgt. Het mislukken van ook deze oogst zou een klap zijn. „Dan zijn niet één, maar twee oogsten mislukt. En we verdienen hier wel onze boterham mee.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal