Zeker 16 monumenten in Limburg getroffen door wateroverlast

Print
Zeker 16 monumenten in Limburg getroffen door wateroverlast

Schade in een kerk in Valkenburg. Afbeelding: De Limburger

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt / Heerlen / Hoensbroek / Gulpen / Ingber / Reijmerstok / Slenaken / Beutenaken / Epen / Trintelen / Nijswiller -

Ten minste zestien monumenten in Limburg zijn getroffen door de zware wateroverlast. Dat komt naar voren uit een eerste rondgang door het Huis voor de Kunsten Limburg.

Volgens Marianne van der Elsen, adviseur voor Erfgoedorganisaties bij het centrum, wordt nog gekeken wat de opgelopen schade is. Tot nu toe is van drie kastelen, elf watermolens, de Nicolaas- en Barbarakerk in Valkenburg en museum Valkenburg bekend dat ze kampen met problemen door het water.

Lees ook: Het kerkmeubilair staat in Valkenburg op straat, schrobben maar

„We zijn nog druk bezig met het inventariseren van alle getroffen monumenten”, zegt Van der Elsen. In hoeverre de panden te maken hebben gehad met wateroverlast, verschilt volgens haar. „Het water kan een 0,5 meter hoog staan of hebben gestaan, maar het kan ook 1,5 meter zijn.” Wat de schade aan de monumenten is kan nog niet worden gezegd, stelt Van der Elsen.

Oliemolen

Een van de getroffen watermolens is de monumentale Oliemolen in Heerlen. Een ouder echtpaar heeft een Bed & Breakfast in de molen. „Zij hebben niet een, maar twee keer te maken gehad met wateroverlast. Na de eerste keer kwam de volgende dag weer een vloedgolf. Het koppel is uiteindelijk door de brandweer uit het gebouw gehaald.”

Lees ook: Bij monumentale Oliemolen en Caumermolen Heerlen nemen ze schade op: ‘Het loopt in de tonnen’

Ook kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch, kasteel Wijlre en kasteel Den Halder in Valkenburg, hebben veel last van het water. Theo Oberndorff, coördinator Cultureel Erfgoed bij Huis voor de Kunsten Limburg, verwacht dat veel Limburgse kastelen zijn getroffen. „De meeste kastelen zijn gebouwd op het snijvlak tussen akkerland en rivierdal. Het risico op waterschade bij hoogwater is dan dus ook aanwezig.”

Het gaat onder meer om monumenten in Gulpen-Wittem, Heerlen, Valkenburg en Vaals. Volgens Van der Elsen is de lijst „nog lang niet compleet”.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen