Dag van nationale rouw in België na verwoestend noodweer

In Verviers is de schade groot. © AFP

België herdenkt dinsdag de slachtoffers van het noodweer dat op 14 en 15 juli vooral de regio van de stad Luik heeft geteisterd. De buitengewoon hevige regens veroorzaakten overstromingen en verwoestende waterstromen die aan zeker 31 mensen het leven hebben gekost.

Redactie

Het water veroorzaakte ook een kolossale schade in delen van het land. Er worden nog steeds zeventig mensen vermist.

Om 11.00 uur begint in de zwaar getroffen stad Verviers, ten oosten van Luik, een plechtigheid waar onder anderen koning Filip, premier Alexander De Croo en de Waalse eerste minister Elio Di Rupo bij aanwezig zijn, berichten plaatselijke media.

Lees ook: Waterexperts liggen met elkaar overhoop: Had België veel ellende kunnen voorkomen?

Op het middaguur loeien in heel het land sirenes en worden de vlaggen halfstok gehangen voor een minuut stilte (12.01 uur). Alle Belgen zijn opgeroepen de minuut stilte te respecteren uit solidariteit met de omgekomen slachtoffers en de mensen die naasten verloren of schade hebben geleden. Ook wordt stilgestaan bij het werk van de hulpverleners en reddingswerkers die nog lang niet klaar zijn in de getroffen gebieden.

De Belgische sporters die in Tokio zijn voor de Olympische Spelen houden er ook een minuut stilte, volgens het Belgische olympische comité. De stad Brussel heeft festiviteiten in de avond afgelast die er normaal aan de vooravond van de nationale feestdag, 21 juli, worden gehouden.

Lees ook: Afsluiting snelwegen in Duitsland en België, vakantiegangers moeten alternatieve routes zoeken

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal