Natuur nog ‘op slot’, boswachters roepen mensen op om weg te blijven uit natuurgebieden

Print
Natuur nog ‘op slot’, boswachters roepen mensen op om weg te blijven uit natuurgebieden

Het water in de Geul bij Wijlre liep vorige week tot ver buiten de oevers. Afbeelding: ANP

Wijlre / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt / Heerlen / Hoensbroek -

Boswachters en natuurbeheerders doen een klemmend beroep op mensen om weg te blijven uit groengebieden die ondergelopen zijn tijdens het hoogwater.

Nu het water terug in de rivieren is, is het tijd voor experts om de schade aan de natuurgebieden te inventariseren. Duidelijk is dat vele kleine (zoog)dieren de watersnood niet overleefd hebben, maar ook bomen, planten en struikgewassen zijn door de enorme kracht van het water aangetast. Om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan, doen boswachters dan ook een klemmend beroep op het publiek (ook wandelaars) om voorlopig weg te blijven.

Lees ook: Moeder Maas is ook onverbiddelijk voor de dieren, maar de veerkracht van de natuur is groot

Het merendeel van de grote grazers (zoals Galloways en konikpaarden) is inmiddels veilig, maar de kuddes zijn vanwege de calamiteit nog wel gestrest en schrikachtig. Ze worden goed in de gaten gehouden door de boswachters en gebiedsbeheerders.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen