Vermiste Oegandese gewichtheffer gevonden in Japan

Print
Vermiste Oegandese gewichtheffer gevonden in Japan

Tokio. Afbeelding: ANP Koen van Weel

De vermiste Oegandese gewichtheffer Julius Ssekitoleko is terecht. De 20-jarige Afrikaan verdween eind vorige week uit het hotel in Izumisano waar hij zich in een trainingskamp voorbereidde op de Olympische Spelen. Ssekitoleko werd gevonden in Yokkaichi, een stad die 170 kilometer verderop ligt.

De zoektocht begon nadat officials een goede reden hadden gekregen om te geloven dat de olympische atleet op Kumatori Station was ingestapt en daarna de hogesnelheidstrein naar Nagoya had genomen. Daar wonen in verhouding veel Oegandezen. Nadat hij de benen had genomen, werd een briefje van Ssekitoleko gevonden waarop stond „Ik wil leven in Japan, want in Oeganda is dat moeilijk.”

Ssekitoleko wilde in Tokio meedoen aan het gewichtheffen in de categorie tot 67 kilogram, maar had zich formeel niet gekwalificeerd. Hij stond op de wachtlijst. Zijn verdwijning werd vrijdag ontdekt doordat de atleet niet kwamen opdagen voor een coronatest en ook niet op zijn kamer was. Ssekitoleko vliegt dinsdag terug naar Oeganda.