Jeff Bezos en Oliver Daemen (18) veilig geland na ruimtevlucht

Oliver Daemen (helemaal links) knuffelt bekenden en is euforisch na het uitstappen. © Blue Origin

De toeristische ruimtevlucht van de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen is succesvol afgerond. „Welkom terug op aarde”, was te horen in de catacomben van Blue Origin. De raket met Daemen, de rijkste mens op aarde Jeff Bezos en twee anderen steeg dinsdag op vanaf de ruimtebasis in het westen van Texas.

De Brabander is de jongste astronaut ooit geworden. Ook is hij de vierde geboren Nederlander die in de ruimte is geweest, na Lodewijk van den Berg, Wubbo Ockels en André Kuipers.

De vlucht duurde iets meer dan 10 minuten. De raket gaat naar een hoogte van ruim 100 kilometer, waar de passagiers een paar minuten gewichtloos waren en de aarde en het heelal konden zien.

„Heel erg bedankt, dat was geweldig”, waren de eerste woorden van Deamen. Hij knuffelde na de vlucht zijn geliefden en leek euforisch. Later werd de bemanning getrakteerd op een champagnedouche.

Eerste vlucht ooit

Het is de eerste bemande vlucht van het ruimtevaartbedrijf van Bezos, Blue Origin. Dat wil toeristische vluchten naar de rand van de dampkring verkopen. Met de eerste vlucht wil Bezos de aandacht op zichzelf en zijn bedrijf vestigen. Daarom zit Bezos zelf aan boord, samen met zijn broer Mark.

Een andere plek werd aan de 82-jarige Wally Funk gegeven. Zij is de oudste astronaut ooit geworden. Funk maakte in de jaren zestig deel uit van de eerste lichting vrouwelijke astronauten van de Verenigde Staten, maar niemand van hen ging ooit de ruimte in.

Vader Damen

Blue Origin verkocht het laatste plekje aan boord aan de hoogste bieder. Een onbekend persoon betaalde zo’n 28 miljoen dollar (ruim 23 miljoen euro) voor de reis, maar bleek niet te kunnen. Hij of zij gaat mee op een latere ruimtevlucht. Daarop mocht Daemen mee. Zijn vader, een belegger, had ook een bod op de vlucht uitgebracht. Blue Origin noemt Daemen „de eerste betalende klant”, maar het is niet bekend hoeveel hij of zijn vader heeft betaald.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Daemen wil in september, na terugkeer op aarde, in Utrecht natuurkunde gaan studeren.

Kritiek

Op de ruimtevlucht is veel kritiek gekomen. Velen vragen zich af waarom rijke miljonairs als Elon Musk, Richard Branson en Jeff Bezos een soort robbertje moeten uitvechten in de ruimte, terwijl in Amerika en Canada honderden vierkante kilometers aan bosbranden woeden en in Europa overstromingen en landverschuivingen het continent teisteren.

Bezos zelf zei daarop dat astronauten vaak vanuit de ruimte realiseren hoe fragiel de aarde is. Hij was benieuwd hoe deze passagiers dat zouden ervaren.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal