Nieuw project Keyport Meets | Regio in je Rugzak koppelt bedrijfsleven en onderwijs beter aan elkaar

Nieuw project Keyport Meets | Regio in je Rugzak koppelt bedrijfsleven en onderwijs beter aan elkaar

Vlnr Ruben Hulleman (LVO Weert), Ton Hagelstein (Keyport), Thieu Kikken (SOML) en Ellen Laeven (Citaverde) ontvingen onlangs symbolisch hun rugzak. Afbeelding: Joy Mertens, Appart

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Haler / Hunsel / Neeritter / Kelpen-Oler / Haelen / Buggenum / Baexem / Grathem / Ell / Ittervoort / Nunhem / Horn / Neer / Roggel / Heibloem / Heythuysen / Heel / Beegden -

Onderwijs structureel verbinden met het regionale bedrijfsleven. Dat is in het kort de insteek van het nieuwe project Keyport Meets | Regio in je Rugzak. De lancering vond onlangs plaats door het aanbieden van een symbolische rugzak aan bestuurders van de samenwerkende partijen.

Bedenker en projectleider Paul van Lienen over het unieke project. „Gezamenlijk met alle partijen laten zien wat de regio aan kansen en mogelijkheden te bieden heeft, maakt kiezen voor een arbeidstoekomst in de eigen regio aantrekkelijker. Een fabriek blijft immers maar een fabriek tot je laat zien welke beroepen er allemaal achter de muur aanwezig zijn. Pas dan wordt de fabriek een toekomstige werkgever.”

Belang

Al jaren wordt geprobeerd om het onderwijs en bedrijfsleven beter aan elkaar te koppelen. Alle partijen zien volgens Van Lienen het belang en willen ook graag met elkaar samenwerken, maar de praktijk blijkt vaak weerbarstig. „Toch is het voor leerlingen belangrijk om toegang te krijgen tot de beroepspraktijk. Alleen zo kunnen ze een weloverwogen studie- en beroepskeuze maken. Op het moment dat leerlingen een richting moeten kiezen op de middelbare school, weten velen immers nog helemaal niet welke beroepen ze in de toekomst zouden kunnen uitoefenen. Door ze een beeld te geven van de verschillende aanwezige beroepen en bedrijven in de regio, kunnen ze een betere en bewustere keuze maken. Een rugzak vol ervaringen is de sleutel naar de toekomst.”

Dat beeld krijgen leerlingen middels Keyport Meets | Regio in je Rugzak. Voordat de leerlingen naar bedrijven toegaan vullen ze eerst een persoonlijk digitaal profiel in. Aan de hand daarvan maakt de slimme software van Regio in je Rugzak matches met verschillende beroepen en bedrijven die passen bij de leerlingen. „Op deze manier bezoeken ze niet alleen bedrijven die ze al goed kennen, maar komen ze ook in contact met andere bedrijven en beroepen waar hun interesse ligt”, aldus de projectleider.

Ton Hagelstein is programmamanager van Keyport. „Keyport Meets | Regio in je Rugzak draagt niet alleen bij aan het zichtbaar maken van de carrièrekansen bij het innovatief MKB (midden- en kleinbedrijf) in de regio. Het helpt vmbo-, havo- en vwo-leerlingen ook bij het oriënteren op hun toekomstige rol als werknemer en het maken van de juiste opleidingskeuze die nodig is om hun carrièrewensen te kunnen verwezenlijken. En dat op een manier die 100% aansluit bij de belevingswereld van de leerlingen.”

Samenwerking

Onderwijsstichtingen SOML, LVO Weert en Citaverde zijn enthousiast en hebben zich verbonden aan Keyport Meets | Regio in je rugzak. Voor Thieu Kikken, voorzitter van het College van Bestuur van SOML, is het traject een ideale aanwinst. „Regio in je Rugzak laat alle leerlingen van vmbo tot en met vwo op een moderne manier ontdekken welke mooie bedrijven er in de Keyport-gemeenten (Leudal, Cranendonck, Maasgouw, Nederweert, Roerdalen, Roermond en Weert) werkzaam zijn. Door goede matches draagt Regio in je Rugzak bij aan positieve studie- en loopbaankeuzes en daardoor ook aan behoud van talent voor en in de regio.”

Vanaf komend schooljaar gaan leerlingen actief aan de slag met Keyport Meets | Regio in je Rugzak op de verschillende scholen van SOML, LVO en Citaverde.

Bedrijven en organisaties die geïnteresseerd zijn in het traject kunnen zich aanmelden voor een profiel bij Keyport Meets|Regio in je Rugzak via www.regioinjerugzak.nl.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen