Heel Limburg mag naar huis, maar bewoners van een pand in Reuver krijgen het advies om hun woning te verlaten

Print
Heel Limburg mag naar huis, maar bewoners van een pand in Reuver krijgen het advies om hun woning te verlaten

Brandweer en politie dinsdag bij de woning aan de Rijksweg die pal langs het beekdal van de Schelkensbeek ligt. Afbeelding: De Limburger

Reuver -

Alle geëvacueerde Limburgers zijn op deze dinsdag na de vloedgolf weer thuis. De bewoners van een huis aan de Rijksweg N271 in Reuver krijgen juist het advies om hun woning de komende twee dagen uit voorzorg te verlaten vanwege de nasleep van het hoogwater.

De bewoonster van het witte huis dat pal langs de Schelkensbeek aan de Rijksweg N271 in Reuver ligt, heeft dinsdagmorgen de hulpdiensten gebeld omdat ze enkele scheuren in de muren van haar woning steeds groter zag worden, zo meldt een woordvoerster van de Veiligheidsregio Limburg Noord. Vervolgens zijn brandweer en politie uitgerukt. Het huis ligt immers op steenworp afstand van de wegverzakking die zondag tijdens het hoogwater op dit stuk Rijksweg tussen Reuver en Belfeld is ontstaan. Het gat is snel gedicht met zand, maar sinds zondag is de N271 tussen beide dorpen afgesloten voor het verkeer.

Scheurende muren

Oorzaak van de wegverzakking is de Schelkensbeek die op dit punt onder de Rijksweg door stroomt. Het water is nu, net als overal, weer helemaal weggezakt. Maar ook in de Schelkensbeek heeft het water de afgelopen dagen erg hoog gestaan. Het diepe beekdal ligt naast het huis met de scheurende muren. Volgens de woordvoerster van de veiligheidsregio hebben de bewoners na een eerste onderzoek het dringende advies van de brandweer gekregen om hun huis de komende twee dagen te verlaten. Het Waterschap Limburg meldt dat er dinsdagavond nog big bags met zand in de Schelkensbeek worden aangebracht. Die moeten er voorlopig voor zorgen dat het waterpeil in de beek niet nog verder met de Maas mee zakt. Het gaat om een tijdelijke oplossing. Woensdag wordt bekeken hoe het verder moet.

„Het advies om de woning te verlaten, is puur een voorzorgsmaatregel,” stelt de veiligheidsregio. Het Waterschap wil verder enkel nog kwijt dat er nabij de woning ergens een gat in de grond zit en dat er actie wordt ondernomen zodra dat groter wordt. Volgens de veiligheidsregio wordt met name in de gaten gehouden of de kades bij de woning nog stabiel genoeg zijn. De veiligheidsregio noch het Waterschap Limburg wil vertellen of het risico bestaat dat genoemde woning (deels) in het gat kan wegzakken.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen