Skateboardster Jacobs test positief op corona bij Spelen in Tokio en kan niet meedoen: ‘Ik ben er kapot van’

Candy Jacobs test positief op corona. 

Candy Jacobs test positief op corona. © Hollandse Hoogte / AFP

De Nederlandse ploeg op de Olympische Spelen in Tokio heeft te maken met het eerste coronageval. Skateboardster Candy Jacobs uit Tegelen testte positief op Covid-19 en is voor tien dagen in quarantaine gegaan.

Zij kan niet meedoen aan de Spelen.

Kapot

Volgens sportkoepel NOC*NSF heeft de Nederlandse skateboardploeg zich aan alle coronaregels gehouden en kunnen de overige twee deelnemers dus gewoon in actie komen op de Spelen. „Ik ben er kapot van”, zegt de 31-jarige Jacobs. „We waren klaar voor de Spelen, ik voel me fit en nu houdt het op. Ik heb tijd nodig om dit te verwerken. Ik wens mijn team alle kracht en succes nog in Tokio.”

Lees ook: Olympiër Candy Jacobs uit Tegelen ‘ontzettend blij’ dat Spelen jaar werden uitgesteld

Hoewel ze geen fysieke klachten heeft, zit Jacobs toch voor tien dagen in een quarantainehotel in Tokio. De analyse van een speekseltest, die de sporters dagelijks moeten inleveren, leverde twee keer een positieve uitslag op. De daarna afgenomen PCR-test bleek vervolgens ook positief.

Voorbij

„Candy heeft geen klachten, maar drie tests waren positief”, zegt een woordvoerder van sportkoepel NOC*NSF. „Dat betekent dat ze tien dagen in quarantaine moet, ook als ze morgen weer negatief zou testen.” Voor Jacobs zijn de Spelen daardoor voorbij. Ze zou maandag samen met Keet Oldenbeuving en Roos Zwetsloot in actie komen op het onderdeel ‘Street’.

Eigen kamer

Jacobs had in het olympisch dorp een eigen kamer. Omdat ze de afgelopen dagen geen enkele keer langer dan een kwartier zonder mondkapje op binnen 2 meter van een andere sporter is geweest, is er volgens NOC*NSF geen sprake van ‘close contacts’. De overige tests van de Nederlandse sportploeg in Tokio waren negatief.

Lees ook: Candy Jacobs uit Tegelen naar Olympische Spelen: ‘Skateboarden heeft mijn leven gered’

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee